Boosheid in Hoogeveen. Vijfhonderd zonnepanelen op fonkelnieuw schoolgebouw kunnen hun stroom niet kwijt. Schoolbestuur schakelt advocaat in

Een toonbeeld van duurzaamheid moest het nieuwe gebouw van kindcentrum Wolfsbos in Hoogeveen worden. Er kwamen vijfhonderd zonnepanelen op het dak, maar netwerkbedrijf Rendo weigert die aan te sluiten op het stroomnet.

De zonnepanelen op het dak van kindcentrum Wolfsbos liggen er op dit moment werkloos bij.

De zonnepanelen op het dak van kindcentrum Wolfsbos liggen er op dit moment werkloos bij. Foto DvhN

Bestuurder Gerard Janze van christelijke onderwijsstichting PricoH is zeer ontstemd en meldt dat zijn stichting een advocaat inschakelt. „Rendo houdt zich niet aan zijn wettelijke verplichting. Ze moeten gewoon de stroom van ons afnemen.”

Het centrum haalt gewoon stroom van het net

Het gebouw van kindcentrum Wolfsbos (waarin onder meer twee basisscholen en een kinderopvang zijn ondergebracht) is ongeveer een jaar geleden opgeleverd. Het moest qua energie geheel zelfvoorzienend worden. Maar op dit moment tapt het centrum gewoon stroom van het net. Omdat de zonnepanelen op het dak hun stroom niet kwijt kunnen wanneer ze meer leveren dan het kindcentrum verbruikt, kunnen ze niet op het net worden aangesloten en liggen ze er werkloos bij.

Raadslid Bert Otten (CDA) heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld. Met afgrijzen constateert de christendemocraat dat de gemeente flink heeft meebetaald aan de zonnepanelen, die Wolfsbos een flink lagere energierekening moesten bezorgen. Daar komt nu niets van terecht.

„Een jaarlijkse strop van 25.000 euro voor onze exploitatie”, bevestigt Janze.

Wolfsbos accepteerde offerte van Rendo

Directeur Eddy Veenstra van Rendo wil graag de kwestie met Janze bespreken. „We hebben Wolfsbos in juli 2019 een offerte gestuurd voor aansluiting op het net. We hebben gezegd dat ze geen garantie krijgen dat ze de stroom kunnen terugleveren aan het net. In oktober hebben ze dat geaccepteerd. Inmiddels blijkt dat het net echt vol zit. Ze kunnen de stroom niet aan ons leveren.”

Een voorlopige oplossing is volgens Veenstra dat er een beveiliging komt waardoor Wolfsbos de panelen wel voor de eigen stroomvoorziening kan gebruiken, maar niet kan terugleveren aan het net. Dat is in de zomervakantie natuurlijk wel jammer, erkent Veenstra. Als de zon dan volop schijnt, zijn de zonnepanelen zo goed als nutteloos, want de scholen zijn dan dicht. „We zouden die voorziening al deze zomer aanbrengen, maar dat is vanwege de vakantie iets uitgesteld”, zegt Veenstra.

Het probleem van de beperkte netwerkcapaciteit in Drenthe is al langer bekend. Het voorbeeld van voetbalvereniging Nieuw-Buinen kreeg bijvoorbeeld veel publiciteit. De club kon pas na veel vijven en zessen en na tussenkomst van de provincie zonnepanelen op het clubhuis installeren. Komende zaterdag worden die officieel opgeleverd. Had PricoH de problemen bij Wolfsbos niet kunnen voorzien?

‘We kunnen geen ijzer met handen breken’

„Ons is voorgehouden dat we op deze manier een duurzaam pand konden realiseren”, stelt Janze. Hij vindt dat Rendo zich ten onrechte achter de beperkte netwerkcapaciteit verschuilt en dat het netwerkbedrijf de panelen gewoon op het stroomnet moet aansluiten.

„Wij kunnen geen ijzer met handen breken”, zegt Veenstra. „We investeren heel veel in uitbreiding van het netwerk, bij Hoogeveen komt een nieuw onderstation. Maar het kan nog een jaar of vijf duren voor dit klaar is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Zonnepanelen
Zonnestroom
Duurzame energie
menu