Vijftien jaar cel geëist voor doden Yasmeen

Adeel D. (26) wurgde zijn vrouw Yasmeen , begroef haar in het bos in Ruinen en gaf haar vervolgens ijskoud als vermist op. Justitie eiste donderdag 15 jaar cel tegen hem. Tegen zijn twee vrienden die hielpen bij het vervoeren en verbergen van haar lijk, werd een half jaar en een jaar cel geëist.

Ik begrijp iets niet, zegt de rechter halverwege de lange eerste procesdag tegen Adeel D. ,,Nu u hier zo zit te vertellen over die avond in Drenthe, toen u uw vrouw in de grond legde. Kwam daar nou enig gevoel bij? Het oogt allemaal nogal beredeneerd.” Adeel heeft dan urenlang in het verdachtenbankje gezeten. Schijnbaar onaangedaan heeft hij aangehoord hoe de gebeurtenissen van die dag, 25 januari 2015, en van de weken erna tot in detail zijn gereconstrueerd door de rechtbank.

Dronken

Hoe hij na een nacht werken als taxichauffeur thuis kwam bij hun woning in Rotterdam Charlois. Dat hij ruzie kreeg met Yasmeen, zijn vrouw. Dat ze boos op hem was omdat zij dacht dat hij op stap was geweest - hij kwam dronken binnen omdat hij voor de deur nog een fles whiskey had geleegd in de auto - en dat hij zijn geduld was verloren.

,,Ik heb haar vastgepakt en trok haar naar me toe”, zei hij. ,,Ik heb haar naar achteren geduwd. Ze viel. Ik heb me omgedraaid en ben de kamer uitgelopen.” Hij deed zijn dochter haar jas aan, bracht zijn kinderen naar zijn schoonouders en reed na een tijdje terug naar huis. Daar lag Yasmeen nog net zo als even daarvoor. ,,Ik voelde haar pols, heb haar geschud. En ben naar buiten gelopen. Ik wist niet wat ik moest doen.”

,,112 bellen?”, suggereerde de rechter. ,,Had ik dat maar gedaan”, zei Adeel. In plaats van de hulpdiensten belt hij zijn vrienden Emre (22) en Burak (23). Ze besluiten Yasmeen te begraven. Adeel weet wel een plek: het bos bij Ruinen, waar hij wel eens een klant met zijn taxi heeft afgezet. Ze halen nog een schep uit de garage bij Burak en gaan op weg. In het bos graaft Adeel een kuil van 60 centimeter diep. Als hij klaar is, rijden ze terug naar Rotterdam.

'Opeens kende de hele wereld jou'

Adeel wikkelt zijn vrouw in een tapijt en stopt haar jas en haar slippers in het pakket. ,,Handig”, concludeerde de rechter. ,,Als je van plan bent om het op een vermissing te laten lijken.” Adeel rijdt met Burak terug naar Ruinen, legt Yasmeen in het graf, dekt haar lichaam af en rijdt weer naar Rotterdam. Daar doet hij aangifte van haar vermissing. Hij helpt nog met zoeken naar zijn vrouw, doet na een paar dagen een emotionele oproep op televisie. Op 12 februari is het uit. Dan wordt Yasmeen door de politie gevonden.

,,Tot het moment dat je gevonden was, kenden weinig mensen jou”, zei Yasmeens nicht Arosa Khan in een verklaring tegen de rechtbank. ,,Maar opeens kende de hele wereld je.” Yasmeen werd het middelpunt van een strijd voor de verbetering van de positie van ‘verborgen vrouwen’, vrouwen die door hun echtgenoten worden onderdrukt. ,,Er is veel gezegd en geschreven over hoe Yasmeen door haar schoonfamilie werd behandeld”, zei de officier van justitie. ,,Yasmeen zelf is er niet meer. We moeten het doen met verhalen van anderen. Dus moeten we voorzichtig zijn met het trekken van conclusies.”

Geen voorbedachte rade

Dat Adeel zijn vrouw met voorbedachte rade heeft vermoord, zoals justitie aanvankelijk volhield, kan volgens de officier niet worden aangetoond. Adeel googelde dan wel naar allerlei soorten gif, stuurde de IND een brief met het verzoek haar uit te zetten en vertelde zijn vrienden dat hij van haar af wilde. ,,Maar het vermoeden dat hij alles van te voren heeft bedacht, kan niet worden bewezen”, zei de officier.

Adeel was de hele dag stil blijven zitten, zonder zichtbare reactie. ,,Wat mij opvalt is dat u het allemaal heel erg vindt voor uw ouders, maar niet dat u het erg vindt voor Yasmeen”, zei de rechter eerder tegen hem. ,,Ik heb de woorden niet om u daarvoor en verklaring te geven,” antwoordde Adeel. ,,Ik weet niet wat ik moet zeggen.”

Het proces gaat vandaag verder met het pleidooi van de advocaten.

Nieuws

Meest gelezen

menu