Virtueel fietsen voor ouderen

HOOGEVEEN Als de jaren beginnen te tellen is een rondje fietsen niet altijd vanzelfsprekend. Verzorgingshuis Westerkim in Hoogeveen heeft dé oplossing.

De inwoners van verzorgingshuis Westerkim in Hoogeveen kunnen sinds dinsdag door heel Nederland fietsen, veilig vanuit hun eigen stoel. Jopie Arnts (88) is een van de eerste bewoners die een virtuele fietstocht maakt met behulp van het zogeheten Fietslabyrint, een beeldscherm dat is aangesloten op een bewegingstrainer. Ze gaat voor een rondje door Hoogeveen, een van de twintig opties: „We zien wel waar we terechtkomen.”

‘Alsof je iedereen bijna aanrijdt’

De goedlachse vrouw fietst in rustig tempo - de snelheid staat vast - over de Hoofdstraat. Middels twee knoppen op het stuur kan ze bij kruispunten afslaan naar links of rechts. Een tegenligger scheert op het scherm rakelings langs haar op deze wolkeloze, zonnige dag. „Het is net of je iedereen bijna aanrijdt! Vind ik wel leuk, trouwens.”

Het fietslabyrint is mogelijk gemaakt door stichting Vrienden van de Westerkim en het premieplan van het ouderenfonds. Twee studentes van het Windesheim begeleiden de inwoners van het verzorgingshuis. Ouderen die daar niet wonen, mogen ook gewoon een ritje maken. Op voorwaarde dat ze minstens 65 zijn en zich in een schema laten inplannen. Volgens het bedrijf achter het Fietslabyrint houdt de vinding de gebruikers niet alleen fit, maar zorgt het ook voor sociale activiteit.

‘Hoogeveen is leuker’

Vooral dat laatste blijkt tijdens de eerste tochtjes van Arnts. Fietsend door Hoogeveen gooit ze af en toe de handen omhoog en slaakt ze een gilletje; ternauwernood een fietser gemist. „Dit gaat niet goed!” Lachend wijst ze iets later en passant naar een winkel: „Daar heb ik m’n rollator gekocht.” Ze geniet zichtbaar. „Dit is leuk, voor mij helemaal omdat ik hier bijna nooit kom.”

Gaat ze dit vaker doen? „Voor een keertje is dit wel leuk, maar niet elke middag.” Ondertussen begint ze al aan een tweede tocht, door Amsterdam. En daarna nog een derde, weer door haar woonplaats. „Hoogeveen is leuker.”

Nieuws

Meest gelezen

menu