Vissen helpt gevangenen in Veenhuizen bij re-integreren. 'Je komt langs het water tot jezelf'

Een van de deelnemende gedetineerden. Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Wat hebben een aantal gevangenen van de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen, de Hengelsportvereniging Veenhuizen en vrijwilligersorganisatie S.V.E.T. met elkaar gemeen? Ze gooiden zaterdagmiddag alle drie een hengeltje uit tijdens een vriendschappelijke viswedstrijd.

Die vormde de start van een samenwerking tussen vijf organisaties. Vertegenwoordigers van PI Veenhuizen, Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Groningen Drenthe, Hengelsportvereniging Veenhuizen en Harkboot.nl gaan zich samen inzetten voor de re-integratie van (ex-)gevangenen.

Werkervaring opdoen

De organisaties hebben een programma opgesteld waarbij gevangenen leren zij over verschillende kanten van de hengelsport en natuurbeheer, maar ook hoe ze moeten organiseren en samenwerken. Daarnaast krijgen ze de kans om werkervaring op te doen en maken ze kans op een betaalde baan.

‘Een soort mindfulness’

Plaatsvervangend gevangenisdirecteur Johan Koldenhof kijkt voldaan terug op de dag. „Onze gevangenen leren niet alleen allerlei vaardigheden waar ze ook buiten iets aan hebben, vissen heeft bovendien een positief effect op het welzijn en de gezondheid en zorgt voor minder stress.”

Een van de gevangenen beschreef de dag als ‘een soort mindfulness’. „Je kunt tot jezelf komen langs de waterkant en overdenken wat je plannen voor de toekomst zijn.”

De viswedstrijd werd gewonnen door Hengelsportvereniging Veenhuizen, met een totale vangst van 216 centimeter.

Nieuws

menu