Viviani zet kinderen in Emmen aan het lezen: iedere leerling mag zelf splinternieuw boek uitkiezen

Wat moet je doen als je kinderen enthousiast wilt maken om te gaan lezen? Dan moet je ze in ieder geval zelf een boek laten uitkiezen. Dat is nu precies wat de onderwijsstichting Viviani in Emmen gaat doen.

Bij Viviani in Emmen mag elke leerling een kinderboek uitkiezen voor maximaal 15 euro.

Bij Viviani in Emmen mag elke leerling een kinderboek uitkiezen voor maximaal 15 euro. Foto: DvhN

Alle ruim 1800 leerlingen van Viviani-scholen krijgen een splinternieuw boek uit de collectie van The Read Shop XL Vermeer uit de Noorderstraat in Emmen. Ze mogen zelf bepalen welk boek, de enige restrictie is dat de verkoopprijs niet meer dan 15 euro mag bedragen.

,,Lezen is leuk en goed kunnen lezen is belangrijk. Je hebt die vaardigheid je hele leven nodig, elke dag. Daarom zet Viviani extra in op leesbevordering’’, zegt Bertie Vink, directeur van De Triangel in Emmer-Compascuum.

De Triangel is een van de veertien basisscholen van de christelijke onderwijsinstelling Viviani. De bedoeling was dat alle kinderen van de Viviani-scholen zelf naar de Emmer boekhandel zouden gaan om een boek uit te kiezen, maar vanwege de coronacrisis is dit plan geschrapt. Het zou te veel verkeersbewegingen in gang hebben gezet.

In plaats daarvan mogen nu 12 leerlingen met mensen van Viviani naar de boekhandel, in het kader van de start van het project. Dit gaat komende woensdag gebeuren. De andere kinderen kunnen op hun eigen school een boek uitkiezen.

Vink: ,,We gaan met pakketten bij de scholen langs, met daarin een grote variëteit aan kinderboeken. Ook dan hebben de leerlingen echt veel om uit te kiezen.’’ De leerlingen die wel naar de boekhandel gaan, krijgen les op De Triangel (Emmer-Compascuum), De Oliebron (Schoonebeek) en ‘t Twiespan (Emmer wijk Angelslo). Viviani trekt bijna 30.000 euro uit voor het leesproject.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu