Vleermuis, drie huismusnesten en een steenmarter blokkeren sloop van Vlieghuispanden in Gieten

Locatie Vlieghuis (links ter hoogte van de auto) in het centrum van Gieten.

De sloop van de panden van de locatie Vlieghuis in Gieten wordt wederom uitgesteld. Er is een dwergvleermuis gevonden. Ook de vondst van drie nesten van huismussen en een steenmarter betekent een voorlopige streep door de plannen.

Projectontwikkelaar Wout Donker van WVG Ontwikkeling bv uit Meppel bevestigt dit. Donker zegt dat het uitstel nog niet definitief is. ,,Het is afhankelijk van hoe snel de provincie Drenthe ons een ontheffing kan verlenen.” De provincie zou die ontheffing binnen twee weken moeten geven, anders zal het nog maanden duren voordat de shovel voor locatie Vlieghuis kan worden gezet.

Gewone dwergvleermuis

De panden op het terrein naast de Primera aan de Stationsstraat in Gieten staan al jaren leeg en zijn flink verpauperd. Vroeger zaten er een pizzeria, fietsenzaak en Shell-pompstation Vlieghuis. Het was eigenlijk de bedoeling om de panden voor afgelopen februari al tegen de grond te hebben gewerkt, maar de Wet natuurbescherming voorkwam dit.

Wie iets wil slopen, moet namelijk een quickscan laten maken van de aanwezige flora en fauna. Naar aanleiding daarvan werd geconcludeerd dat WVG Ontwikkeling nader onderzoek moest laten verrichten naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten. Ecologen stelden namelijk dat enkele slooppanden geschikt waren voor vleermuizen.

Het onderzoek - dat tussen april en september is uitgevoerd - is nu afgerond. Donker: ,,Onderzoekers zijn meerdere keren geweest. Uiteindelijk zijn er een gewone dwergvleermuis, drie nesten met huismussen en een steenmarter aangetroffen.”

Kasten ophangen

De projectontwikkelaar moet nu een activiteitenplan aanleveren bij de provincie Drenthe om aan te geven wat hij met de gevonden fauna gaat doen. Volgens Donker kan een ontheffingsprocedure dertien weken duren en kan dat eenmalig worden verlengd met zeven weken. ,,We gaan vleermuis- en huismuskasten ophangen. Als de provincie binnen twee weken een ontheffing geeft, kunnen we de panden ‘verblijfsonvriendelijk’ maken, zodat de dieren mogelijk in de kasten gaan zitten. Dan kunnen we misschien dit jaar nog beginnen met slopen.”

Daar zou het trouwens nog niet mee geregeld zijn, want WVG moet ook een alternatieve verblijfplaats regelen voor de steenmarter. ,,Het kost ons aardig wat geld. Een bedrag boven de 10.000 euro”, zegt Donker, die aangeeft dat WVG Ontwikkeling nog geschikte panden zoekt om de kasten op te mogen hangen.

Sowieso: als de provincie de ontheffing niet binnen die twee weken weet te regelen, zal de ontsierende locatie in het centrum van Gieten nog wel wat langer ‘een puist in de omgeving’ blijven. De vleermuis kan dan begonnen zijn met zijn winterslaap. Volgens Donker wordt de sloop dan zeker uitgesteld tot volgend jaar april.

Volgens bestuursadviseur Marjolein Middel van de provincie Drenthe is er echter nog geen aanvraag voor een ontheffing binnengekomen.

‘Direct de shovel er voor’

Dat zou helemaal te gek worden, laat wethouder Henk Heijerman (Gemeentebelangen) van de gemeente Aa en Hunze doorschemeren. Hij heeft deze week contact opgenomen met gedeputeerde Hans Kuipers (GroenLinks) om aandacht te vragen voor de zaak. ,,Goede zorg voor dieren is belangrijk, maar die ontheffing moet nu wel snel worden geregeld, anders blijven we in cirkeltjes draaien. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat er morgen een nieuwe steenmarter bijkomt. Dan komen we nooit van die lelijke puist in het centrum van Gieten af.”

Kuipers zou volgens Heijerman begrip hebben getoond, hoewel de gedeputeerde het wel ambtelijk zou willen laten regelen. Heijerman hoopt dat, wanneer de ontheffing er komt, de sloop ook direct kan beginnen. Volgens de bestuursadviseur van Kuipers heeft de gedeputeerde de wethouder van Aa en Hunze geadviseerd om het provinciehuis te bellen. ,,Dan zou hij naar de juiste mensen worden doorverwezen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu