Vlees blijft dagelijkse kost voor één op vijf inwoners Groningen en Drenthe. Vegetariërs winnen langzaam terrein op carnivoren

Vlees blijft dagelijkse kost voor veel Nederlanders. Foto: Jose Ignacio Pompe | Unsplas

Het aandeel van de Groningers en Drenten dat niet iedere dag vlees of vis eet, is 77 procent. Bij de rest staat het minstens elke dag op tafel. Dat blijkt uit onderzoek van LocalFocus en Kieskompas.

Het onderzoek bestond uit de vraag hoe vaak per week men vlees of vis tijdens de lunch, het diner of als tussendoortje eet. Bekijk de resultaten van de peiling in de grafiek hieronder:

Meer dan een vijfde deel van de bevolking van Groningen en Drenthe eet nog iedere dag vlees. Die groep is een stuk groter dan de mensen die vlees totaal afzweren: in Drenthe is 4 procent van de inwoners vegetariër; in Groningen is dat 5,3 procent.

Meer vrouwen dan mannen zijn vegetariër

Landelijk gezien is 5,8 procent van alle inwoners vegetariër. Daarbij laten vrouwen vaker vlees of vis staan dan mannen: bijna negen procent van de vrouwen eet geen vlees of vis. Bij mannen is dat aandeel ruim drie procent.

Uit de cijfers blijkt ook dat zich onder 'hoogopgeleiden' twee keer meer vegetariërs bevinden.

Waarom vlees laten staan?

De reden om vlees en vis te laten staan, is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek - naast klimaat en milieu - dierenwelzijn. Een deel van de vegetariërs geeft aan vlees en vis gewoon niet lekker te vinden. Uit het CBS-onderzoek bleek ook dat in het afgelopen jaar een derde van de volwassen Nederlanders minder vlees is gaan eten.

Nieuws

Meest gelezen

menu