Vliegen wanneer je wilt en op tijd thuis voor het avondeten...

De Eclipse 550 die vanaf Eelde vertrekt. FOTO DUNCAN WIJTING

Vliegen vanaf Eelde kan nu in luxe en weelde. Vanaf donderdag kunnen de welgestelden reizen met een in te huren privévliegtuig voor vier personen.

 ‘Niet meer in de rij staan bij de balie. Niet inchecken. Geen zorgen meer dat je bagage te zwaar is. Gewoon naar het vliegtuig lopen dat direct begint te taxiën en dat je brengt naar de bestemming die jij aangeeft. Vertrekken wanneer je er aan toe bent en op tijd thuis voor het avondeten.’

Teksten als deze zijn te vinden op de website van Winged Dutchman, de maatschappij die donderdag de Eclipse Jet 550 installeerde op Groningen Airport Eelde. Er wordt op het gemoed gespeeld van de man met geld, die vanaf vandaag bediend wordt met een vliegtuig met straalaandrijving dat ruimte biedt aan vier passagiers.

Rechte lijn

Een vernuftig toestel, die Eclipse. Zuinigste in zijn soort, een hoogvlieger. Ook letterlijk. ,,We vliegen boven de airlines’’, stelde topman Sjoerd-Jan van Klaarbergen van Winged Dutchman op het vliegveld. ,,Dat betekent dat we rechte lijnen vliegen.’’

Het ranke straalvliegtuigje biedt plaats aan vier passagiers en twee piloten. Twee is verplicht op commerciële vluchten. En het kost in aanschaf nog net geen 3 miljoen euro. Voor een privévliegtuig schijnt dat goedkoop te zijn.

Vooropgesteld: Het zakelijke vliegtuigje Eclipse 550 richt zich niet uitsluitend op klandizie in het Noorden. Je kunt hem waar ook bestellen. Zolang er maar een startbaan ligt van zo’n 1100 meter lengte. Drachten dus net niet. Teuge (bij Twello) moeiteloos. ,,En daar ligt ook de kracht’’, zegt Van Klaarbergen.

Kosten?

Hamvraag is natuurlijk wat het kost. Op een bord in de persruimte van GAE staat: 800 euro per uur. Ja, dat kost het de eigenaar. De klant betaalt meer. Een retourtje Innsbruck, doe eens een schatting, vragen we Van Klaarbergen. Na enig nadenken: ,,Iets van 7000 euro.’’

Klanten wil Van Klaarbergen niet noemen. Omdat die klanten zélf niet genoemd willen worden. Maar in het Noorden is ongetwijfeld een aantal partijen dat zich snel zal melden als dat niet al lang gebeurd is. Denk aan Google dat in de Eemshaven zit. Een van de redenen dat het daar zit, is ook de nabijheid van een luchthaven. De NAM reist veel, ze zitten ongetwijfeld bij de klandizie. Net als elk ander bedrijf dat plotseling een miljoenendeal kan tekenen.

En is dat gelukt... Niet al te uitgebreid vieren aan de bar! De Eclipse 550 heeft alles, maar geen toilet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Vliegveld Eelde
menu