Vliegerfestival Emmen: Het begon allemaal met de viering van Emmen 850 jaar

Het Vliegerfestival bij de Grote Rietplas in Emmen in 2020. Foto: Jan Anninga

Wat kun je nog redelijk veilig doen in coronatijd? Vliegeren! Tot vreugde van velen ging de 32ste editie van het Emmer Vliegerfestival dit weekend dan ook gewoon door.

Maarten Sluiter (60) uit Emmen kijkt naar boven. In de lucht zweeft een 25 meter grote vlieger, in de vorm van een poes. ,,Het is een kat, Tom de Kat is zijn naam’’, zegt Sluiter.

Het touw van de vlieger is vastgebonden aan de trekhaak van een auto, waarvan de achterklep openstaat. ,,Ga maar eens op het randje van de kofferbak zitten. Dan voel je hoeveel kracht er achter zit. De auto gaat wat op en neer. Het is windkracht 4 en dat merk je goed.’’

De grootste matrasvlieger ter wereld

Liefhebbers van bijzondere vliegers kwamen de afgelopen dagen aan hun trekken bij de Grote Rietplas in Emmen. Talloze kleurrijke creaties gingen tijdens het Emmer Vliegerfestival de lucht in. Het gratis toegankelijke evenement hoort inmiddels net zo bij Emmen als het dierenpark en de jaarlijkse wielerwedstrijd De Gouden Pijl.


Het begon allemaal met de viering van het 850-jarig bestaan van Emmen in 1989. Er werd een oproep gedaan om leuke activiteiten op touw te zetten. Met een paar vliegervrienden en met financiële steun van Ericsson haalde Gerrie Enninga de grootste matrasvlieger ter wereld naar Emmen.

Het bracht honderden mensen op de been en al snel was het idee geboren om jaarlijks in Emmen een groot vliegerfestijn op touw te zetten. Dat gebeurde en ook werd er een vliegerclub opgericht met de toepasselijke naam Stijgkracht.

‘Gelukkig werden de coronaregels versoepeld’

De in Klazienaveen woonachtige Enninga bleef vanaf het allereerste moment betrokken bij het vliegerfestijn. Toen dit voorjaar de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte, vreesde hij dat ‘zijn’ evenement voor het eerst niet zou kunnen doorgaan.

,,Gelukkig werden na enige tijd de regels versoepeld. Dit is een festival waarbij iedereen de ruimte heeft, vliegeraars en bezoekers. We hebben hier 16 hectare tot onze beschikking. En vliegeraars staan per definitie meer dan anderhalve meter van elkaar af.’’


Toch waren er wel extra maatregelen nodig om het evenement te kunnen laten doorgaan. Zo werden waarschuwingsborden geplaatst met daarop de coronaregels en werden publieksfaciliteiten extra ontsmet. Het aantal deelnemers bedroeg zo’n 180.

,,Zo’n 70 minder dan vorig jaar. Het is dit keer een stuk minder internationaal, vanwege de coronaproblemen. Normaal gesproken hebben we hier tussen de vijftien en zeventien nationaliteiten, nu vier’’, zegt Enninga.

De weersomstandigheden waren prima, al viel er wel af en toe een bui. ,,Wat zo leuk is aan vliegeren?’’, zegt Sluiter. ,,Nou, kijk om je heen. Hoe leuk is dit? Je staat allemaal met je pootjes op dezelfde grond en het is superrustgevend.’’


Nieuws

Meest gelezen

menu