Vliegtuigbom bij Nieuw-Schoonebeek

Vliegtuigbom bij Nieuw-Schoonebeek.

In een akker tussen Schoonebeek en Nieuw-Schoonebeek is maandag een zware Engelse vliegtuigbom gevonden. Gekeken wordt of de bom daar tot ontploffing kan worden gebracht.

Vijfhonderd kilo bom uit WOII

De bom is gevallen in de Tweede Wereldoorlog en weegt vijfhonderd kilo. Het explosief werd volgens woordvoerster Renate Zuidema van de gemeente Emmen zondag ontdekt door iemand met een metaaldetector. Daarna werden de politie, de gemeente Emmen en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld.

Vanwege de omvang van de bom heeft het de voorkeur het explosief ter plekke tot ontploffing te brengen. ,,We kijken of daar in het gebied kabels en leidingen liggen. Uiteraard hebben we ook nauw overleg met de betrokken boer'', zegt Zuidema.

Het engeltje op de tractor

De circa 1,70 meter lange bom stond nagenoeg rechtop in de grond, op pakweg vijftig centimeter onder het maaiveld. Het land werd de laatste jaren gebruikt voor het verbouwen van mais en aardappelen en is eigendom van de familie Huser.

,,We hadden die bom kunnen raken toen we met een cultivator de grond losmaakten. In die zin hebben we al die jaren een engeltje op de tractor gehad'', zegt Hennie Huser.

Er staan geen huizen, boerderijen of bedrijfspanden in de buurt. Brengt de EOD een vliegtuigbom tot ontploffing, dan wordt de bom ingegraven en daarna gaat er een grote hoeveelheid zand overheen. ,,Op die manier worden risico's, schade en geluid zo veel mogelijk beperkt'', zegt EOD-woordvoerster Suzanne van Rijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu