Vliegtuigen en vogels in de lucht: botsende belangen

De rechtbank in Groningen. Foto: DvhN

Vliegtuigen en vogels hebben veel gemeen, maar vormen in de lucht geen goede combinatie. Ze kunnen met elkaar in botsing komen. Een vogel, groot of klein, overleeft dat nooit, maar ook voor inzittenden van een vliegtuig kan zo’n ‘birdhit’ fataal zijn.

De vogels en de vliegtuigen troffen elkaar gistermiddag in de rechtszaal in de rechtbank van Groningen. De belangen in deze kwestie zijn heel groot, stelde de bestuursrechter aan het einde van de zitting, een beetje met een zucht, vast.

De kwestie: omwille de veiligheid van het vliegverkeer wil Groningen Airport Eelde als het niet anders kan hinderlijke vogels afschieten. Dood. Omdat zoiets niet mag, is bij de provincie Drenthe om een ontheffing gevraagd. De provincie heeft die ontheffing verleend en wijkt daarmee een klein beetje af van het eigen beleid. Het provinciebestuur heeft de vogels heus lief, maar hecht ook aan onze veiligheid in de lucht.

Botsende belangen, analyseert de rechter.

Advocaat Marco van Duin vindt van niet. Volgens hem kunnen die twee belangen heel goed samengaan, maar dan moeten luchthaven en provincie zich wel aan de regels houden. En dat doen ze onvoldoende, zegt Van Duin die sprak namens Fauna4Life en Animal Rights, twee organisaties die opkomen voor de vogels.

Harde knallen en angstige geluiden genieten de voorkeur

Van Duin zegt dat er te veel en te onnodig vogels worden afgeschoten. Afschieten in een laatste middel, verjagen met auto’s, met harde knallen of met angstige geluiden (met een apparaat dat scarecrow heet) geniet de voorkeur. Volgens Andries Poelstra van de luchthaven gebeurt dat ook. Maar soms moet het even rigoureuzer - het vliegtuig moet een keertje landen - en dan is de vogel het haasje.

Poelstra wil, zegt hij tegen de rechter, een en ander wel even in perspectief plaatsen. ,,Groningen Airport Eelde is een luchthaven van nationaal belang. We moeten het hebben van veiligheid. We hadden dit jaar tot nu toe 23.000 vliegbewegingen. En we hebben zes vogels afgeschoten.’’

Poelstra wil maar zeggen: lang leve de vogel, maar we moeten ook weer niet te ingewikkeld doen.

Wetten die de natuur beschermen zijn er niet voor niets

De bestuursrechter stelt vast dat deze kwestie met grote belangen zich niet zomaar laat beoordelen. Dat we niet voor niets wetten hebben die de natuur beschermen. Maar dat wij mensen in de lucht ook veilig willen zijn. De rechter: ,,Ik probeer binnen twee weken uitspraak te doen. Maar het kan ook dat ik deze zaak wil voorleggen aan drie rechters.’’ Ze heeft een datum en vraagt aan de strijdende partijen om die dag alvast in de agenda te zetten: 15 december.

Er komt een vervolg.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu