Voedselbank Hart van Drenthe laat zelf groente telen en broden bakken. Toevoer uit supermarkt stokt, dan maar naar de voedseltuin in Opende

Bij de voedselbank 'Hart van Drenthe' wordt verse groente afgeleverd. Op de foto v.l.n.r: Andries Hakkert, Grietje Bos en Wim Oosting.

Bij de voedselbank 'Hart van Drenthe' wordt verse groente afgeleverd. Op de foto v.l.n.r: Andries Hakkert, Grietje Bos en Wim Oosting. Foto: Marcel Jurian de Jong

De schappen van de voedselbank zijn af en toe angstvallig leeg, mede door het anti-verspillingsbeleid van supermarkten. Voedselbank Hart van Drenthe laat daarom zelf groente telen en broden bakken.

Ze zijn verser dan vers, de kroppen sla en stronken andijvie die woensdagmiddag in grote kratten naar binnen worden gesjouwd bij de voedselbank in Assen. De bladgroenten komen rechtstreeks uit de aarde van voedseltuin Tuuntje in Opende.

„Vele malen goedkoper dan supermarktproducten. En de kwaliteit is beter”, zegt Wim Oosting, voorzitter van Hart van Drenthe, de voedselbank die actief is in de gemeenten Assen, Aa en Hunze, Midden-Drenthe en Tynaarlo.

‘Schappen driekwart leeg’

Hart van Drenthe werkt sinds kort samen met Tuuntje, een voedseltuin die groenten verbouwt voor meerdere voedselbanken. Niet zonder reden: het is voor de voedselbank steeds lastiger om alle monden te voeden. De vraag naar voedsel neemt toe, maar de toevoer neemt af. Grote oorzaak volgens Oosting is dat supermarkten steeds vaker overgebleven versproducten zelf opmaken door ze aan te bieden voor weggeefprijzen. „Een paar jaar terug kregen wij dit soort producten. Maar dat is niet meer zo. Laatst waren onze schappen voor driekwart leeg.”

Kapotte oven

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's