Voedselbank in Assen is blij: 'Dit is het mooiste pand dat we ooit gehad hebben'

Voedselbank Hart van Drenthe in Assen heeft een nieuw – coronaproof – onderkomen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Voedselbank Hart van Drenthe in Assen heeft een nieuwe locatie gevonden. ,,Op 29 september hopen we onze deuren te openen in de wijk Marsdijk aan de Zeilmakerstraat 10a”, aldus Reitse Heerze, coördinator van de voedselbank.

Tot voor kort zat de voedselbank bijna vijf jaar aan de Brunelstraat 77 in Assen-Oost. Vroeger was dat de opslagplaats van de provinciale bibliotheek. Maar met de coronaperiode werd duidelijk dat de stichting toch echt moest verhuizen. ,,Deze locatie was niet meer coronaproof. Er was geen ventilatie. We zaten in de kelder zonder ook maar één raam. Ook arbotechnisch mocht je daar eigenlijk helemaal niet zitten’’, verklaart Heerze.

565 klanten afhankelijk van voedselbank

Als je de voordeur van het nieuwe pand opent, hoef je geen geleerde te zijn om te zien dat de voedselbank er flink op vooruit gaat qua locatie. De oppervlakte bedraagt zo’n 800 vierkante meter. ,,Dit is het mooiste pand dat we ooit gehad hebben’’, zegt hij vol trots.

De medewerkers van de voedselbank hebben nog drie weken de tijd om alles in te richten. ,,29 september hopen we de eerste uitgifte van voedsel in dit pand te kunnen doen.” Wekelijks maken zo’n 220 gezinnen gebruik van de voedselbank in Assen. Heerze: ,,In totaal zijn 565 personen afhankelijk van onze hulp.”

De stichting houdt bij de inrichting rekening met de huidige corona-maatregelen, zoals de anderhalve meter afstand ,,De mensen kunnen via een zijdeur links van het pand naar binnen en via de aangegeven pijlen een voedselpakket ophalen. Via de voorkant kunnen ze het pand verlaten.”

40 procent meer klanten door Covid-19?

De vrees bestaat dat door de Covid-19-crisis er straks veel meer klanten - het aantal mensen dat hun baan verliest neemt toe - aankloppen bij de voedselbank. Misschien wel 40 procent meer, denkt Heerze. ,,Hoeveel wij nog aankunnen? Dat is heel moeilijk te zeggen. Kijk, als we tachtig gezinnen erbij zouden krijgen, moeten we kijken of we nog genoeg producten overhouden. Anders dienen we te kijken hoe we onze inkomsten uit donaties kunnen verhogen, bijvoorbeeld door flyer-acties.”

Nu de voedselbank gesloten is, maken klanten gebruik van een pasje waarmee ze boodschappen kunnen halen bij de supermarkt. In totaal werken er 52 vrijwilligers bij de Asser voedselbank.

Nieuws

Meest gelezen

menu