Voet moet van gaspedaal: als Drenthe dé fietsprovincie wil worden, moeten automobilisten zich inhouden, vindt de Fietsersbond

Drenthe heeft hoge ambities met de fiets, maar er moet nog veel gebeuren. Automobilisten moeten zich inhouden voor de verkeersveiligheid van fietsers, vindt de Fietsersbond.

De Middenraai ter hoogte van Nieuweroord: volgens de Fietsersbond is deze weg onveilig gezien het ontbreken van een van de weg gescheiden fietspad en de hoge snelheden waarmee automobilisten hier rijden.

De Middenraai ter hoogte van Nieuweroord: volgens de Fietsersbond is deze weg onveilig gezien het ontbreken van een van de weg gescheiden fietspad en de hoge snelheden waarmee automobilisten hier rijden. Foto: Gerrit Boer

Nu is fietsen nog te vaak een hachelijke onderneming, stelt Gert Oostergetel uit Rolde, woordvoerder van de Fietsersbond Drenthe. Zo zijn er nog wegen waar automobilisten 80 kilometer per uur mogen rijden, zonder dat er een apart fietspad is. Daar zou de snelheid maximaal 60 moeten zijn. Hij noemt als voorbeeld de Middenraai tussen Nieuw-Balinge en de gemeentegrens met Hoogeveen. „Erger nog, veel automobilisten rijden er veel harder dan 80”, stelt hij vast. „Uit onderzoek is gebleken dat 15 procent er harder rijdt dan 97.”