Voetbalclub Vitesse'63 uit Koekange benoemt jongste voorzitter ooit: 'Leeftijd is geen argument'

Ruben Keizer is sinds woensdagavond de jongste voorzitter ooit van voetbalclub Vitesse’63. Een gesprek met de 24-jarige bestuurder uit Koekange.

Oud-voorzitter Jurrian Barelds overhandigt Ruben Keizer de voorzittershamer. Foto: Website Vitesse'63

Oud-voorzitter Jurrian Barelds overhandigt Ruben Keizer de voorzittershamer. Foto: Website Vitesse'63

Ruben, gefeliciteerd. Wie had dat gedacht?

Lachend: „Nou, ik niet hoor. Al maak je de beslissing om ervoor te gaan wel iets eerder. Maar toen ik eind juli werd gevraagd, was ik overdonderd. Dat het voltallige bestuur, en woensdagavond de gehele ledenvergadering, het vertrouwen in mij uitspreekt is een groot compliment. Ik krijg nu vanuit alle hoeken berichtjes en telefoontjes. Erg leuk.”

Heb je er lang over moeten nadenken?

„Er zijn wel een paar weken overheen gegaan. Ik deed al vrijwilligerswerk bij het dorpshuis, de kerk en in de voetbalkantine. Als speler heb ik in de jongste jeugd tot het eerste elftal wel gespeeld, en blijf ook in het tweede elftal spelen. Dat ik een rol zou gaan vervullen in het bestuur, zag ik wel voor me. Maar voorzitter, daar heb ik met veel mensen over gespard. Met vrienden, mijn vriendin, oud-voorzitter Jurrian Barelds en mijn vader, die zelf secretaris is geweest.”

Zag je je leeftijd als struikelblok?

„Ik heb het me wel afgevraagd. Ben ik niet te jong? Begin ik hier niet te vroeg aan? Maar gaandeweg leerde ik: de bagage van een voorzitter moet je opbouwen of je nu oud of jong bent. En iedereen maakt fouten, ook mensen van zeventig. Leeftijd is geen argument. Daarbij doe ik het niet alleen. Er is een bestuur en een groot aantal vrijwilligers. We moeten het ook niet groter maken dan het is, we zijn geen Barcelona...”

Wat kunnen mensen verwachten van jou?

„Dat de goede de lijn wordt doorgetrokken, al weet ik nog niet hoe ik mijn rol ga invullen. Vitesse’63 is een vereniging voor iedereen en dat wil ik ten alle tijden uitstralen. We hebben kabouters, een Old Stars-team dat het erg goed doet en een damesafdeling van vier elftallen. Financieel gaat het goed en de accommodatie ligt er prima bij met het nieuwe kunstgrasveld. Dat het nu op zaterdag is uitgestorven, doet even pijn, maar ik hoop dat de vereniging en de leden gezond uit deze crisis komen.”

Qua leeftijd heb je een voorganger in de buurt. Erjen Derks was 23 toen hij in 2014 voorzitter werd van VV Beilen. Nu is hij wethouder in Midden-Drenthe. Heb jij ook die bestuurlijke ambitie?

„Nee, al moet je dat nooit helemaal uitsluiten. Ik ben adviseur bij een ingenieursbureau, waar ik de gevolgen van klimaatbeleid van gemeenten en provincies in kaart breng. Die politieke spellen en gesprekken vind ik wel aardig en landelijk volg ik het ook wel, maar voorlopig ben ik hier eerst vier jaar voorzitter. Die ervaring hoop ik weer in te kunnen zetten in mijn werk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Amateurvoetbal
menu