Voetbalclubs Assen krijgen schoner en milieuvriendelijker kunstgras. 'Het eerste van ACV speelt hier al op en levert keurige prestaties'

Foto:

Foto: ANP

Voetbalclubs in Assen krijgen schoner en milieuvriendelijker kunstgras. De gemeenteraad ging unaniem akkoord met een uitgave van ruim 3,5 miljoen euro om dit voor elkaar te krijgen.

Negen kunstgrasvelden bij voetbalclubs ACV, Achilles 1894, LTC, vv LEO en de Asser Boys stonden al op de nominatie om de komende jaren vervangen te worden. Daar was al zo’n 3 miljoen euro voor gereserveerd, maar de gemeente Assen wil deze velden niet opnieuw voorzien van rubberkorrels (de zogenoemde SBR-infill). Bedoeling is dat de nieuwe velden worden voorzien van een milieuvriendelijker ondergrond.

Verontreinigde grond

Uit onderzoek bleek dat de huidige rubberkorrels op de kunstgrasvelden, gemaakt van autobanden, zorgen voor milieuschade. Hoewel de gemeente al planken en roosters om de velden liet aanleggen, komen de rubberkorrels in de natuur terecht en is de grond rondom de velden verontreinigd geraakt. Assen wil de grond saneren en vervangen voor schoon zand.

De nieuwe velden krijgen daarna hoogstwaarschijnlijk een ondergrond van van thermoplastisch elastomeer (TPE). „Dat is op dit moment verreweg de meest praktische en milieuvriendelijkste optie”, zei sportwethouder Albert Smit (Assen Centraal). Alles bij elkaar kost deze milieuvriendelijke aanpak 3,65 miljoen euro extra extra.

De raad ging unaniem akkoord met die uitgave. „Het gaat over veel geld, maar laten we dankbaar zijn dat we financieel in de gelegenheid zijn om dit plan uit te voeren en dat daarmee veel inwoners straks gebruik kunnen maken van goede sportvelden”, verwoordde Alwina van der Mark-Leijssenaar (ChristenUnie) het gevoel van de raad.

Verbod op microplastics?

Vanuit de raad werd erop gewezen dat de mogelijkheid bestaat dat de Europese Commissie in de nabije toekomst een verbod instelt op het gebruik van microplastics, waar ook TPE onder valt. Daar was de wethouder niet bang voor.

„Er moet nog heel veel water door de Rijn voordat zo’n verbod van kracht wordt”, pareerde hij. „En mocht deze er wel komen, dan kunnen deze kunstgrasvelden tot einde levensduur blijven liggen. De overgangstermijn zal zo lang zijn, dat wij geen onverantwoorde beslissing nemen.”

De negen velden worden waarschijnlijk voor 2025 allemaal vervangen. „Als in de tussentijd toch betere alternatieven beschikbaar komen, kunnen we altijd nog een andere keuze maken voor de ondergrond”, zei Smit. „Tot die tijd is het de stellige overtuiging van het college dat TPE op dit moment de beste keuze is. Het eerste van ACV speelt hier al op en levert keurige prestaties.”