Voetballiefhebbers in Gieten kunnen eigenlijk niet zonder hun Ponybar. En eindelijk mag het weer, TV kijken in de kroeg en op het terras

Samen voetbal kijken, op een TV-scherm op het terras of in de kroeg. Het mag weer. En het belang daarvan (ondanks de nederlaag van Oranje) hoef je ze in Gieten niet uit te leggen.

Ja, de Ponybar heeft een legendarische naam die tot ver buiten het lommerrijke dorpscentrum van Gieten bekendheid geniet. Vraag lokale bekendheid Dick Kroes maar eens, zaterdagavond gehuld in een fel oranjeshirt, voormalig eigenaar van het etablissement dat al meer dan vijftig jaar dienst doet als sociaal hart van de samenleving. Qua sportbeleving dan.

Achter de Ponybar lag vroeger een manege, vandaar de naam. Bekende lieden uit de paardensport hebben in de afgelopen decennia steeds wat meer plaatsgemaakt voor met name voetballiefhebbers. Hoewel?

De eerste zondagmiddag eindelijk-weer-sport-kijken-in-de-kroeg begon met beelden van de TT in Assen en daarna de Formule 1 in Oostenrijk. Paardenkrachten met flink wat lawaai als bonus.

De eerste zege kon maar beter binnen zijn

Gietenaren Henk (56) en Marginus (56) zaten eerste rang voor (door de lokale elektronicazaak aangeboden) flatscreen onder de opgetrokken feesttent toen Max Verstappen zijn Red Bull bolide na 71 rondes als eerste over de streep stuurde. De eerste overwinning van de dag kon beter alvast maar binnen zijn, constateerden de heren. Niet per se voetbaldieren en sowieso geen kenners.

,,Maar dit is toch wat we gemist hebben’’, zei Marginus, gestoken in een blauwe Red Bull polo, terwijl het terras zich even voor zes uur vulde met Oranjeklanten.

Hij heeft Gullit nooit live zien spelen

,,Blij dat dit weer kan, jongens’’, verzuchtte hij, pilsje voor hem op tafel, de benen languit. ,,Ik heb zelf jarenlang in de horeca gewerkt. Bedenk eens even hoe lang we al te maken hebben met coronamaatregelen. Dat kunnen de kroegen nooit allemaal meer inhalen qua inkomsten. Als het dan mooi weer is en je hebt nog een paar centen, dan ga je op het terras zitten om voetbal te kijken.’’

De lokale ‘jeugd’ weet niet anders. ,,Dit hoort erbij, hè’’, zegt Remko (21) om zich heen wijzend. Overal oranje kledij. Hij is zelf gehuld in zo’n EK’88-replica-oranjeshirt en met een soort van Ruud Gullitpruik op zijn hoofd. Nee, hij heeft Gullit nooit live zien spelen. ,,Maar een beetje mooie uitdossing hoort er ook bij.’’

Zijn makker Torsten (21) naast hem heeft het rood-wit-blauw om zijn schouders gedrapeerd. Ze zijn met een stuk of twintig jongvolwassenen uit het dorp. Jongens en meiden. ,,The Elite Group Heros, zo heet onze vriendengroep’’, zegt Torsten. ,,Kan dat in de krant?’’ Vanzelfsprekend.

Soep met broodjes en dan zelf de grasmat op

Zelfs op zondagochtenden – in de wereld van het oude normaal – zitten ze hier. Ontbijten met soep en broodjes en dan zelf de grasmat op, ergens in de regio. Dat missen ze al zo verschrikkelijk lang.

En dit, Voetbal met bier, broodjes burger en een fakkel voor tijdens het Wilhelmus. En ooee en aahh en net wel net niet gaan staan bij elke halve kans. Dat is die voetbalbeleving waar je een kroeg en een terras voor nodig hebt, dat krijg je in je eigen achtertuin simpelweg niet voor mekaar. Bovendien, een nederlaag spoelt hier een stuk beter weg.

,,Zo is het’’, knikt Remko.

Na twee keer drie kwartier tegen de Tsjechen is het over en uit voor Oranje. Een extra EK-ronde was meer dan welkom geweest. Voor de voetballiefhebbers in Gieten. Voor de Ponybar. ,,Jij begrijpt het’’, besluit Marginus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
EK voetbal
Video
menu