Samen als één club of helemaal niet voetballen in 2e Exloërmond: Voetbaltwist in eindfase

Ingang van het sportpark in 2e Exloërmond Foto: Harry Tielman

Met een handreiking van De Treffer ‘16 gaat de voetbaltwist in Tweede Exloërmond de eindfase in. Volgende week wil wethouder Niek Wind een knoop doorhakken.

Het is al meermaals een oorlog genoemd in ‘Twaide Mond’, de strijd tussen de nieuwe voetbalclub met jonge aanwas en veel leden De Treffer ‘16 en TEVV, de (reeds gereanimeerde, maar nog slapende) club met historie. Meer nog dan de komst van windturbines werd en wordt het dorp verscheurd door een twist waar linksom of rechtsom binnenkort een einde aan komt. Toch?

Samen, gescheiden, of helemaal niet

De gemeenteraad van Borger-Odoorn nam in oktober 2019 een motie aan waarin voor beide clubs drie opties werden vastgelegd: of samengaan tot één vereniging, of gescheiden (maar in goed overleg) de voetbalvelden in Tweede Exloërmond delen, of helemaal geen voetbal meer in het dorp.

De velden gescheiden delen is, kort gezegd, niet haalbaar gebleken. Roosters maken zou enkel leiden tot meningsverschillen, ruzies, ellende, dat werk. En lange tijd was samengaan tot één club een probleem vanwege de naam.

TEVV wil namelijk enkel en alleen fuseren als die oude naam en bijbehorende clubkleuren geel en blauw voor het dorp behouden blijven. Bij De Treffer ‘16 waren ze daar niet voor te porren. Niet voor niets werd bij een complete bestuurswissel vier jaar geleden de oude naam overboord gegooid en een nieuwe gekozen voor een nieuwe club. Het startpunt van deze vete.

Laat het aan de leden over

Maar in een brief aan het complete gemeentebestuur (burgemeester, wethouders en raad) doet de jongste van de twee verenigingen een handreiking. De naam TEVV zal niet langer een obstakel zijn, de leden van de nieuwe fusieclub mogen zich er in een algemene ledenvergadering straks over uitspreken.

‘Omdat het gedurende de coronacrisis, met de regels die ons door de regering zijn opgelegd, onmogelijk is een algemene ledenvergadering te organiseren, komen wij als bestuur hierbij tegemoet aan het verzoek van de wethouder om in ieder geval met een intentie te komen’, schrijft het bestuur van De Treffer. ‘Indien de leden van de nieuwe vereniging besluiten de naam TEVV aan te nemen, zullen wij dit respecteren.’

,,Heel veel meer kan ik er op dit moment eigenlijk niet over zeggen’’, reageert Gezinus van der Laan, woordvoerder namens De Treffer ‘16, desgevraagd. De leden zijn vrijdagavond geïnformeerd.

‘Een behoorlijke handreiking’

Mans van der Laan, voorzitter van TEVV, de club die een paar jaar geleden met oude leden toch een doorstart maakte, noemt het fusie-initiatief van De Treffer ‘een behoorlijke handreiking’. Maar ook hij houdt zich nog op de vlakte.

,,Ik heb sinds het versturen van die brief twee gesprekken gehad met Gezinus en daar moeten we allebei nog met de achterban over praten. Wat ik wel kan zeggen, is dat deze ellende inmiddels wel lang genoeg geduurd heeft.’’

TEVV wil komend seizoen graag weer aan de competitie meedoen, dus heeft behoefte aan duidelijkheid.

Deadline is aanstaande donderdag

Die moet er sowieso komen, benadrukt wethouder Niek Wind in zijn reactie. ,,Ik heb de brief van De Treffer ‘16 ontvangen. De clubs hebben iets meer tijd gekregen. De deadline is aanstaande donderdagmiddag 12 uur. Dan moet ik een gezamenlijk standpunt van beide clubs binnen hebben. Doel van de aangenomen motie is en blijft een gezamenlijk standpunt van de beide voetbalverenigingen in 2e Exloërmond.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu