Voetbalvereniging Nieuw-Buinen kan eindelijk 250 zonnepanelen plaatsen: slim batterijsysteem biedt uitkomst

Het clubgebouw van vv Nieuw-Buinen waarvan het dak straks zonnepanelen krijgt. Foto : Archief DvhN

De druk is van de ketel bij Nieuw-Buinen. Eindelijk kan de voetbalvereniging zonnepanelen aanschaffen, plaatsen en laten aansluiten dankzij een slim batterijsysteem dat de energie van de zonnepanelen opvangt en opslaat voor later verbruik.

De club heeft al enige tijd een verduurzamingsplan op tafel liggen voor het plaatsen van 246 zonnepanelen op het dak van het gebouw, maar gaandeweg bleek dat het elektriciteitsnet van Enexis niet de capaciteit aankon die met de zonnecellen zou worden opgewekt.

Batterijsysteem zorgt voor minder afname en minder levering aan het net

Nu is dat dankzij de ‘de Cube’ van iwell wel mogelijk. Dat Utrechts bedrijf bedacht een slim batterijsysteem waarin de opgewekte energie door de zonnepanelen overdag wordt opgeslagen. De vereniging kan die bijvoorbeeld ‘s avonds gebruiken voor verlichting van de velden. Het systeem zorgt ervoor dat de vereniging minder energie hoeft af te nemen van het net, maar ook dat de vereniging minder energie hoeft te leveren aan het net.

Daarnaast functioneert het batterijsysteem als een lokale buffer, die zowel de zonnepieken als de verbruikspieken kan afvangen, waardoor het elektriciteitsnet minder zwaar wordt belast.

Vv Nieuw-Buinen en iwell gaan binnenkort om de tafel om de financiën te bespreken. Daarna volgt in een ledenvergadering de definitieve klap op het plan.

Ruim 20 bedrijven boden oplossingen aan

De oplossing kwam bij Nieuw-Buinen als geroepen, want de tijd begon te dringen. Om de nodige aanpassingen aan het Drentse netwerk om aansluiting mogelijk te maken, kostte meer tijd dan de vereniging had, vanwege een aflopende SDE-subsidie volgend jaar september. Daarom sprong de provincie eind mei bij en deed een verzoek aan bedrijven om met een oplossing te komen. Deze zogenaamde marktconsultatie leverde 21 reacties op, variërend van waterstofproductie, batterijopslag tot het starten van een energiecoöperatie.

De provincie gaat bekijken of de ingediende voorstellen ook hulp kunnen bieden bij andere aansluitproblemen in Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu