Vogelgriep treft vaker zoogdieren. 'Kleine stap naar besmetting van een huisdier'

Vogelgriep verdwijnt niet meer uit Nederland. Daarover zijn deskundigen het in toenemende mate eens. Het gevaar dreigt dat ook steeds meer zoogdieren, het oplopen. Hierdoor kan het muteren naar een nieuw en gevaarlijk virus voor de mens.

Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer bij een dode brandgans in het Nationaal Park Lauwersmeer, die hij bij hoge uitzondering begraaft. Het virus slaat steeds vaker over op andere dieren.

Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer bij een dode brandgans in het Nationaal Park Lauwersmeer, die hij bij hoge uitzondering begraaft. Het virus slaat steeds vaker over op andere dieren. Foto: Peter Wassing

,,Kijk’’, zegt Jaap Kloosterhuis. De boswachter van het Staatsbosbeheer ziet door zijn verrekijker dat het witte stipje in het natuurgebied Lauwersoog een zieke vogel is. ,,Het is een brandgans die met zijn kop draait. Die heeft zeer waarschijnlijk het vogelgriepvirus.’’ Hoe hij dat weet? ,,Hij is alleen. En het virus kan het zenuwstelsel aantasten, dan doen ze dat. Dit is einde oefening.’’ Anders dan bij eerdere uitbraken is de vogelgriep dit jaar niet weggeweest. Daarover maakt Kloosterhuis zich zorgen.

Een stuk verderop ligt een tweede brandgans. Dood. Kloosterhuis pakt een schep uit de auto, rolt onder het afzetdraad door en plenst door het enkelhoge water op het grasland. ,,Eigenlijk moet ik dit niet doen’’, zegt hij. ,,Maar een mens wil handelen, en een boswachter al helemaal.’’

Dat Kloosterhuis in nu een tweede ziet, is bijzonder. ,,In november ben ik op deze plek voor het laatst een vogel tegengekomen die mogelijk vogelgriep had. Het bleef rustig. Gelukkig maar.” Op de eilanden was het afgelopen zomer wel flink raak, vooral in kolonies grote sternen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's