Lees hier het rechtbankverslag over Ruinerwold: Josef B. en Gerrit Jan van D. blijven langer vastzitten

De rechtszaak tegen vader Gerrit Jan van D. begint dinsdag in de rechtbank in Assen. Illustratie: DVHN

In de rechtbank in Assen is dinsdagochtend de eerste zitting in de strafzaak rond de schuilboerderij in Ruinerwold. Vader Gerrit Jan van D. (68) en huurder Josef B. (58) worden verdacht van (onder meer) jarenlange vrijheidsberoving van zes inmiddels jongvolwassen kinderen.

DVHN-verslaggever Renate Winkel zat dinsdag in Assen in de rechtszaal. Lees haar verslag hieronder terug.

Ruim drie maanden in voorarrest

Gerrit Jan van D. en Josef B. zitten ruim drie maanden in voorarrest op verdenking van onder meer jarenlange vrijheidsberoving van zes jongvolwassen kinderen.

De zes jongvolwassen zijn de kinderen van Van D. Hij heeft hen bij hun geboorte niet ingeschreven bij de burgerlijke stand. Ze zijn nooit naar school gegaan.

Pro forma-zitting: stand van het onderzoek en handicap Van D.

De zitting van dinsdag is een pro forma-zitting. Dat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. De officier van justitie zal meer vertellen over de stand van het onderzoek naar de gebeurtenissen op de boerderij in Ruinerwold.

Ook de verleninging van de gevangenhouding van de twee mannen wordt besproken. De handicap van vader Van D. komt aan bod. De man kan door een hersenbloeding al drie jaar niet meer spreken en schrijven.

Omdat er geen communicatie mogelijk is, is Van D. nog niet door de politie verhoord. Of hij ooit berecht kan worden, is maar zeer de vraag.

Sinds 2010 in de boerderij in Ruinerwold

Het gezin zou in 2010 in het geheim in een boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold zijn gaan wonen. Daar werden de familieleden in oktober vorig jaar ontdekt.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de kinderen (die nu tussen de 18 en 25 jaar oud zijn) hun hele leven door hun vader geïsoleerd van de buitenwereld.

Aartsvader van een godsdienst

Gerrit Jan van D. ziet zichzelf als aartsvader van een eigen godsdienst. Hij wordt ook verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn drie oudere kinderen.

Deze drie zijn het gezin een paar jaar voor de verhuizing naar Ruinerwold ontvlucht. In tegenstelling tot de zes jongere kinderen gingen de oudste drie wel naar school. Hun moeder overleed in 2004.

Mishandeling en gijzeling van een man uit Oostenrijk

Tien jaar geleden zou vader Gerrit Jan van D. samen met Josef B. een Oostenrijker (van nu 69 jaar) in Meppel hebben gegijzeld en mishandeld.

Josef B. komt zelf ook uit Oostenrijk. De huurder van de boerderij wordt ook verdacht van medeplichtingheid aan het witwassen van crimineel geld.

Nieuws

Meest gelezen

menu