Volg hier het proces tegen paardenhandelaar Jan B. uit Nijeveen en veertien andere verdachten voor hun rol in de 'cokemanege' | liveblog

De manege in Nijeveen waarin de cokewasserij werd aangetroffen.

Woensdagochtend gaat de inhoudelijke behandeling van het proces tegen Jan B. uit Nijeveen verder. Hij staat samen met veertien andere verdachten terecht in de rechtbank Amsterdam voor de gigantische cocaïnewasserij die in de schuur van de paardenhandelaar zat. Volg het liveblog hier.

Afgelopen augustus werd B. samen met dertien Colombianen en een Turk aangehouden door een peloton zwaarbewapende agenten, onder aanvoering van een gepantserde Bearcat. In de schuur op het terrein van B. werd de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld. Volgens de politie kon er dagelijks tussen de 150 en 200 kilo coke worden gewassen, middels een chemisch proces. Dat staat voor een straatwaarde van tussen de 4,5 tot 6 miljoen euro per dag.

De verdachten zijn afgelopen maandag in twee dagdelen door de rechtbank bevraagd over hun rol. Woensdag zal worden ingezoomd op de persoonlijke omstandigheden van de mannen. Donderdag zal de officier van justitie de strafeis uitspreken. Daarna zullen de advocaten van alle verdachten de mogelijkheid krijgen de zaak van hun cliënten te bepleiten.

‘Misse soep’

Afgelopen maandag had B. uit Nijeveen niet bepaald zin in een kritisch verhoor van de rechtbank . Hij blijft erbij: „Ik wist van niks, tot ik doorkreeg dat het misse soep was. Toen was het te laat.”

De financiële nood bij de paardenman was zo groot, dat hij blind een huurovereenkomst aanging met de vermeende criminele organisatie. Afgelopen oktober werd hij onder voorwaarden vrijgelaten, maar de kans bestaat dat hij terug de cel in moet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu