Volgend voorjaar meer duidelijkheid over dorpsplein Exloo

Een eerder uitgewerkte schets van het hallenhuis op de plek van het Bebinghehoes. Beeld: B+O Architecten

Heel Exloo kijkt er al reikhalzend naar uit: de aanleg van een gloednieuw dorpsplein op de plek van het in 2017 afgebrande Bebinghehoes. Wethouder Niek Wind verwacht dat de gemeenteraad er volgend voorjaar een definitieve klap op kan geven.

Afgelopen februari kreeg Wind de schetsplannen overhandigd van dorpsvoorzitter Wil Luchjenbroers. Na een periode van twee jaar plannen maken en overleg met de dorpsbevolking lag er eindelijk een plan om op de lege plek in het dorpshart te vullen.

Op de locatie van het Bebinghehoes komt een zogenoemd hallenhuis, een Saksisch boerderijtype, van tien meter breed en veertig meter lang. Deze gaat dienst doen als multifunctionele ruimte voor culturele activiteiten. Daarnaast komen er drie tot vijf streekwinkeltjes en een horecapunt. Een plantsoen, de komst van een shared space aan en nieuwe bestrating voor de Zuiderhoofdstraat maken ook deel uit van het plan.

Nog even rijpen

Burgemeester en wethouders moesten het plan echter nog doorlichten op de haalbaarheid. ,,Het ziet er allemaal goed uit, maar het plan moet nog even rijpen”, aldus Wind. De dorpsraad kreeg het advies mee een onafhankelijke beheerstichting op te richten, die de exploitatie voor zijn rekening gaat nemen. Verder moeten de exacte kosten voor de bouw van het hallenhuis nader in kaart worden gebracht.

Gemeente en provincie hebben beide in ieder geval zes ton ter beschikking gesteld voor het stukje centrumvernieuwing. De benodigde grond voor alle toekomstplannen is inmiddels aangekocht, waaronder de locatie van het gesloopte Smemanpand.

Vijf tot zes ton

Navraag bij Luchjenbroers leert dat een aantal belangrijke stappen al zijn genomen. Zoals de invulling van de beheerstichting. ,,Een vijftal inwoners hebben hierin al plaats genomen.” De stichting heeft inmiddels drie architecten de opdracht gegeven een ontwerp voor het hallenhuis te maken.

,,We zoeken iets dat in stijl doet denken aan het door brand verwoeste Bebinghehoes. Zodra er een definitieve keuze is gemaakt, weten we ook meer over de totale kosten.” Luchjenbroers schat dat dit gebouw waarschijnlijk zo’n vijf tot zes ton gaat kosten.

Smeman

Voor de verswinkeltjes en het horecapunt zijn inmiddels ondernemers gevonden. ,,De winkeltjes komen vol te liggen met verse streekproducten, waarbij het assortiment elk seizoen wisselt.” Wat betreft de invulling van het Smemanpand hebben zich twee partijen gemeld voor herontwikkeling.

Mogelijk komt hier detailhandel. Luchjenbroers verwacht daar over enkele maanden meer duidelijkheid over te hebben. Voordat de centrumplannen worden voorgelegd aan de gemeente, komt er ook nog een informatiebijeenkomst voor de bewoners. Wanneer is nog niet bekend.

Nieuws

Meest gelezen

menu