Volgende week moet blijken: keert de omgekeerde bewijslast voor omwonenden van de gasopslag bij Langelo terug?

Werkzaamheden aan de gasopslag bij Norg. Foto: Corné Sparidaens

Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) maakt zich sterk voor de omwonenden van de gasopslagen in Langelo en Grijpskerk en diende afgelopen week een motie in om de omgekeerde bewijslast in die gebieden (opnieuw) in te voeren. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) is het met Mulder eens.

Mulder diende de motie samen met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in tijdens het gasdebat in de Tweede Kamer van afgelopen week. In de motie vragen Mulder en Segers niet alleen om het toepassen van het bewijsvermoeden, ook willen ze gelijke behandeling voor inwoners bij schade-instituut IMG of de commissie Mijnbouw en onafhankelijke monitoring.

Vijlbrief is het met Mulder eens, zo liet hij tijdens het debat merken. De staatssecretaris beloofde in een uitgebreide brief die de Kamerleden maandag ontvangen onder meer in te gaan op de door Mulder en Segers benoemde punten. Dinsdag moet de motie nog officieel in stemming worden gebracht. Mulder verwacht brede steun van de Kamer.

Opgelucht

,,Ik ben heel blij dat de staatssecretaris het oppakt”, zegt het Tweede Kamerlid uit Assen. ,,Want eerlijk: ik vond het nog niet de goede kant opgaan.” Omwonenden van de gasopslag Langelo konden een tijdlang een beroep doen op het wettelijk bewijsvermoeden, waarbij -net als in een groot deel van Groningen- moet worden aangetoond dat mijnbouw niét de veroorzaker is van schades in de omgeving.

Dat bewijsvermoeden is sinds mei vorig jaar van tafel, nadat uit onderzoek van de TU Delft en TNO bleek dat er geen link is tussen de mijnbouwactiviteiten en de schades. Op dat onderzoek is veel kritiek.

Nieuws

menu