Volledige afdeling van gevangenis Fleddervoort Veenhuizen in quarantaine na coronabesmettingen

De afdeling Esserheem in Veenhuizen Foto: archief Rens Hooyenga

De afdeling Fleddervoort van gevangenis Esserheem in Veenhuizen zit in quarantaine vanwege twee coronabesmettingen.

Het gaat om de zogeheten ZBBI-afdeling, waar verdachten de laatste fase van hun straf uitzitten. Eén van de 24 gevangenen is tijdens zijn weekendverlof positief op het coronavirus getest. Uit een bron- en contactonderzoek bleek dat twee gevangenen op de afdeling zelf ook het coronavirus hebben opgelopen.

De overige gevangen en personeelsleden die mogelijk in contact zijn geweest met de besmette gedetineerden zijn ook getest. Van deze groep is de testuitslag nog niet bekend.

Acht dagen in quarantaine

Een woordvoerder van de gevangenis meldt dat in overleg met onder andere de GGD is besloten om alle 23 gedetineerden op de afdeling acht dagen in quarantaine te plaatsen. De gevangen moeten hierdoor het grootste deel van de dag in hun eigen cel verblijven. Gedetineerden die op de ZBBI-afdeling zitten werken normaal gesproken onder strikte begeleiding aan terugkeer in de maatschappij. Zo werken de meesten overdag buiten de gevangenis.

‘Het in quarantaine plaatsen van een hele afdeling is een ingrijpende maatregel, maar ook noodzakelijke oplossing om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit brengt veel ongemak mee, maar onder de meeste gedetineerden is ook begrip’, verklaart Ingmar Klooster, plaatsvervangend vestigingsdirecteur. ‘Ze snappen heel goed dat deze maatregel nodig is voor hun gezondheid. Voor gedetineerden op de ZBBI is een maatregel als deze extra zuur, maar wel nodig.’

Uitbraak in Ter Apel

Begin januari was er nog een corona-uitbraak bij de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel. Veertien gedetineerden en enkele personeelsleden van de gevangenis besmet met het virus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu