Vonk springt over bij olifanten in Wildlands: twee weken na zijn komst dekt de nieuwe olifantenstier Timber zijn vrouwtje Swe Zin

Timber kwam woensdagmiddag 20 mei in Wildlands aan. Foto: Wildlands

Precies twee weken na zijn aankomst in dierenpark Wildlands heeft olifantenstier Timber precies datgene gedaan waarvoor hij naar Emmen is gehaald.

De 22-jarige Timber heeft woensdagochtend het 12-jarige vrouwtje Swe Zin gedekt. Of dat succesvol is geweest, blijkt pas over twee jaar, aangezien olifanten tussen de 18 en 24 maanden drachtig zijn.

Voor Wildlands is het niettemin goed nieuws dat beiden elkaar interessant vinden. Tussen Timber’s voorganger Mekong en Swe Zin sprong in vier jaar tijd geen vonk over. ,,Het krijgen van een jong is belangrijk voor haar gezondheid en de rangorde binnen de groep, maar ook voor het fokprogramma noodzakelijk. Dat is ook de reden van Timber vorige maan van Rotterdam naar Emmen is verhuisd”, zegt woordvoerder Hanneke Wijshake.

Hoe werkt zo’n fokprogramma?

Omdat mannelijke olifanten in dierentuinen niet zelf van kudde naar kudde kunnen trekken, bestaat er een fokprogramma, een EEP. ,,Dit programma is een middel om de populatie genetisch gezond te houden”, vertelt Wijshake. ,,Alle bij EAZA aangesloten dierentuinen werken via dat programma samen, om op deze manier inteelt te voorkomen.”

Alle olifanten in het stamboek zijn genetisch aan elkaar gekoppeld. ,,Daardoor worden fokparen gevormd die niet aan elkaar verwant zijn. Zo kan de genetische variatie van Aziatische olifanten in de dierentuinen zo groot mogelijk gehouden worden. Voor de Aziatische olifanten coördineert Diergaarde Blijdorp het internationale fokprogramma.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu