Voor toerismesector dreigt ook 2021 verloren jaar te worden, al weten toeristen Drenthe en Groningen beter te vinden

Voor de vrijetijdssector dreigt ook 2021 een verloren jaar te worden. Misschien niet zo extreem als dit jaar, maar een krachtig herstel wordt niet verwacht.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie. Foto: Archief ANP

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schetst in het vandaag verschenen Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020 een somber beeld. Werd in 2019 juist gefocust om het overtoerisme – dat in sommige delen van het land tot steeds meer overlast en bezorgdheid leidt – in de komende jaren tegen te gaan, een jaar later liggen de kaarten er door de coronapandemie opeens heel anders bij.

Geen enkele deelsector van de vrijetijdseconomie komt ongeschonden uit deze pandemie, stelt het CBS. Bijzonder somber is het vooruitzicht voor de reisbranche inclusief luchtvaart, cruises en de evenementensector die vrijwel geen omzet konden realiseren en voor 2021 weinig perspectief hebben. De verblijfsrecreatie had op de groepsaccommodaties na nog een redelijk jaar, evenals de watersport die juist profiteerde van hernieuwde belangstelling.

Buitenrecreatie vormt uitzondering

Waar het wel goed mee ging, was de buitenrecreatie. In sommige natuurgebieden was het soms zo druk, dat het publiek moest worden opgeroepen een ander natuurgebied te bezoeken. Veel bedrijven hingen aan het infuus van de overheid en het is zeer de vraag of zij in 2021 nog bestaan, aldus de onderzoekers.

Nederlandse logiesaccommodaties boekten in juli en augustus een recordaantal overnachtingen, zelfs meer dan in topjaar 2019. De groei kwam vooral op het conto van de campings en huisjesterreinen, die in het derde kwartaal meer binnenlandse gasten konden verwelkomen. Maar het verlies aan buitenlandse gasten werd bij hotels niet gecompenseerd door Nederlandse gasten.

Anders dan in voorgaande jaren kozen Nederlanders deze zomer vaker voor een binnenlandse vakantie. In het derde kwartaal van 2020 gingen bijna 3,5 miljoen Nederlanders op vakantie in het buitenland. Dat is 57 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. Daarentegen gingen zo’n 5,9 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie, een toename van 24 procent.

Binnenlandse toeristen in Drenthe en Groningen

Hoewel bijna alle provincies profiteerden van de toegenomen binnenlandse vraag, gold dat niet voor Noord- en Zuid-Holland. Deze provincies zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van buitenlandse toeristen.

De provincie Groningen zag het aantal overnachtingen in het derde kwartaal met 33 procent toenemen en ook Gelderland, de populairste provincie voor binnenlandse vakanties, noteerde een toename van 21 procent met een totaal van 5,6 miljoen overnachtingen in het derde kwartaal van 2020. Friesland staat op een derde plaats met een stijging van 20 procent, gevolgd door Drenthe (18 procent).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu