Is gps-bende terug in het Noorden? Voor ton aan apparatuur gestolen in Lhee. Loonbedrijf vreest nieuwe inbraakgolf

Bij loonbedrijf Vink in Lhee is voor de tweede keer in ruim een jaar tijd gps-apparatuur van tractoren gestolen. De schade bedraagt volgens het bedrijf meer dan een ton.

Rick Wijntjes van loonbedrijf Vink, waar gps-systemen en beeldschermen zijn gestolen. Gisteren kreeg deze tractor alweer nieuwe apparatuur.

Rick Wijntjes van loonbedrijf Vink, waar gps-systemen en beeldschermen zijn gestolen. Gisteren kreeg deze tractor alweer nieuwe apparatuur. Foto: Gerrit Boer

De dieven hebben in de nacht van maandag op dinsdag toegeslagen. ,,Toen ons personeel om zes uur ’s morgens de tractoren wilde pakken, ontdekten ze de diefstal”, zegt mede-eigenaar Rick Wijntjes van loonbedrijf Vink. ,,Er zijn twaalf gps-systemen gestolen en veertien beeldschermen. De schade is meer dan een ton.” De meeste tractoren stonden in de kapschuur op het erf.

Het is voor tweede keer in ruim een jaar tijd dat de gps-systemen van de landbouwvoertuigen van loonbedrijf Vink worden gehaald. Vorig jaar zomer werd ook voor 100.000 euro aan gps-apparatuur uit de tractoren geroofd. ,,Nu zijn er ook beeldschermen meegenomen. De schade is groter dan vorig jaar.”

Zelfde daders als vorig jaar

Wijntjes denkt dat dezelfde daders als vorig jaar actief zijn geweest. ,,Gezien de wijze waarop ze het erf op zijn gekomen, aan de achterkant via het land. Ook de manier waarop de apparatuur is verwijderd, duidt er op dat het om dezelfde dieven gaat.”

Het loonbedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie. ,,Die kwam gelijk kijken en kwam later nog een keer langs. De agenten hadden in de politiesystemen gekeken en vertelden dat er vorig jaar voor 50 miljoen euro aan gps-apparatuur is gestolen in Nederland. Toen was een georganiseerde bende aan het werk, die van regio naar regio trok”, zegt Wijntjes.

Voorbode nieuwe hausse diefstallen

Voor zover bekend is loonbedrijf Vink het eerste bedrijf in het Noorden dat sinds lange tijd weer te maken krijgt met diefstal van navigatieapparatuur. ,,We hebben de berichten van LTO goed in de gaten gehouden en hebben veel contact met andere boeren. Het was een half jaar rustig. Ik hoop dat de diefstal bij ons geen voorbode is van een nieuwe hausse van diefstal van gps-apparaten uit tractoren.”

Vinke is verzekerd, maar volgens Wijntjes word je van diefstal nooit beter. ,,De vorige keer was het al een getouwtrek met de verzekering. Wij wilden zoveel mogelijk vergoed hebben, de verzekeraar wil zo weinig mogelijk betalen. Het heeft ons vorig jaar veel geld gekost. Over één ding hebben we geen discussie meer: de afschrijving van de gestolen gps-systemen. De apparatuur is nieuw en niet vier of vijf jaar oud, zoals bij de vorige diefstal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu