Voorlopig geen camera's bij sportcomplex in Emmer-Compascuum

De gemeente en de politie roepen mensen in Emmer-Compascuum op om incidenten te melden. Pas dan kan duidelijk worden of er maatregelen nodig zijn om de veiligheid te bevorderen. Foto: Shutterstock

Er komt vooralsnog geen cameratoezicht bij het zwembad en de voetbalvelden in Emmer-Compascuum. Dit hebben Dorpsbelangen, voetbalclub CEC en het bestuur van het openluchtbad te horen gekregen van de gemeente Emmen.

De drie organisaties stuurden in augustus een brandbrief naar burgemeester Eric van Oosterhout. Zij wezen erop dat het dorp in toenemende mate wordt gedupeerd door vandalen, brandstichters, drugsgebruikers en fietsendieven. Er werd aangedrongen op meer toezicht van de politie in het hele dorp en de plaatsing van camera’s bij het zwembad en de voetbalvelden. Bij deze sportvoorzieningen zouden veel dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.

Uitnodiging voor een gesprek

Burgemeester Van Oosterhout beloofde op korte termijn de kwestie aan te kaarten bij de politie en daarna de briefschrijvers uit te nodigen voor een gesprek. Dat onderhoud is inmiddels geweest. ,,We zaten aan tafel met iemand van de gemeente, de wijkagent en de jongerenwerker in Emmer-Compascuum’’, zegt Gerard Gustin, voorzitter van Dorpsbelangen.


De burgemeester was verhinderd. ,,We hebben het gesprek wel door laten gaan, omdat het anders veel later zou plaatsvinden en dat wilden we niet’’, zegt Anita Klingenberg, woordvoerster van de gemeente.

Trends of losstaande incidenten?

In het gesprek werd duidelijk dat veel informatie niet bij de wijkagent of de jongerenwerker terecht komt. Hierdoor weten zij niet altijd wat er speelt. ,,Het is dan ook onduidelijk of er bij incidenten sprake is van trends of dat het losstaande incidenten zijn’’, zegt Klingenberg.

Door het ontbreken van een totaalbeeld, is het lastig in te schatten of er bijvoorbeeld meer aandacht van de politie nodig is en of cameratoezicht overwogen moet worden. Vanuit de gemeente en de politie kwam dan ook de oproep bij incidenten hier consequent melding van te maken.

Nog dit jaar opnieuw om tafel

Gustin: ,,Aan die oproep geven wij gehoor en we hopen dat inwoners van het dorp dat ook gaan doen.’’ Op basis van de beschikbare gegevens concludeert de gemeente dat er de laatste tijd in ieder geval geen sprake is geweest van grote incidenten.

Nog dit jaar gaan de betrokken partijen opnieuw om tafel om te kijken hoe het gaat. ,,En in tussentijd houden we de situatie ook zelf goed in de gaten’’, zegt Klingenberg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu