Voorlopig geen zonnewand richting knooppunt Hoogeveen: gemeente heeft geen geld voor aankoop grond

Bij de overgang van de A37 op de A28 richting knooppunt Hoogeveen komt voorlopig geen extra zonnewand. De gemeente zou dan grond moeten aankopen en Hoogeveen heeft dat geld nu niet.

Impressie van de zonnewand bij Hoogeveen

Impressie van de zonnewand bij Hoogeveen Foto: Studio Marco Vermeulen

Hoogeveen krijgt in de plannen van de zonneroute A37 aan de noordkant van de snelweg een zonnewand ter hoogte van bedrijventerrein Buitenvaart. Het doortrekken van die wand met zonnepanelen ter hoogte van de Alteveerstraat richting klaverblad Hoogeveen is een wens van bewoners.

Naast het opwekken van duurzame energie zien zij vooral positieve effecten op de overlast van verkeer. De wand vermindert namelijk de geluidsbelasting op het achterliggende gebied, zo wijzen berekeningen uit. In totaal zo’n zes decibel, is de verwachting.

‘Heel behoorlijk’

Wethouder Werner ten Kate van Hoogeveen noemde dat ‘heel behoorlijk’. ,,Ik ben wel content met dit significante neveneffect’’, zei hij woensdagavond tijdens de eerste online sessie over het provinciaal inpassingsplan (PIP) van de zonneroute A37.

Het doortrekken van de zonnewand richting knooppunt Hoogeveen vindt Ten Kate interessant. ,,Maar we gaan die mogelijkheid nu niet betrekken bij dit project’’, zei hij. ,,Rijkswaterstaat heeft langs dat deel van de A28 een te smalle strook grond in bezit, zodat we als gemeente grond zouden moeten aankopen om de wand te kunnen realiseren.’’

De financiële situatie van de gemeente laat dat niet toe. ,,Maar’’, beloofde de wethouder, ,,we zijn wel bereid om daar in de toekomst naar te kijken.’’

Haaks

De gevoelens rond de geplande zonnewand bij Hoogeveen (ter hoogte van bedrijventerrein Buitenvaart) staan haaks op die in Erica, waar vooral veel protest is tegen de geplande zonnewand bij Parc Sandur in Emmen. Inwoners van het dorp vrezen weerkaatsing van het verkeerslawaai van de A37, zodat de overlast in Erica groter wordt.

Een petitie in het dorp is inmiddels al ruim 1100 keer ondertekend. Veel dorpsbewoners vinden de zonnewand ook een te grote aantasting van het landschap.

Niet druk

Het was niet druk tijdens de eerste bijeenkomst, die vanwege corona digitaal moest worden gehouden. Nog geen dertig belangstellenden volgden de sessie. De volgende digitale bijeenkomst is voor inwoners van de gemeente Emmen, waarna nog een sessie volgt voor inwoners van de gemeente Coevorden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu