Voormalig financieel adviseur Edwin R. 'spil in groots opgezette verzekeringsfraude'

Edwin R. tijdens een zitting in 2015. ILLUSTRATIE ANNET ZUURVEEN

Tegen de 46-jarige Edwin R. uit Emmen is dinsdag voor de rechtbank in Almelo twee jaar celstraf geëist voor oplichting, fraude en valsheid in geschrifte.

De ex-financieel adviseur zou tussen 2013 en 2015 met vervalste documenten voor ruim 145.000 euro aan arbeidsongeschiktheidsverzekeringspremies hebben geïnd voor niet-bestaande werknemers van fictieve bedrijven.

Katvangers
Volgens de officier van justitie was sprake van een groots opgezette verzekeringsfraude, waarbij ook andere verdachten waren betrokken. Er zijn meerdere katvangers geronseld die zich bij verzekeringsartsen als zieke werknemer hebben voorgedaan.

R. zou met aftrek van kosten 43.000 euro hebben verdiend met zijn oplichtingspraktijken. Dat bedrag moet hij van de officier terugbetalen. De opgelichte verzekeraars, Achmea en de Goudse schadeverzekeringen, willen hun ten onrechte uitgekeerde ziekteverzuimgeld terug.

Leven beteren
R. is een bekende van de politie. In juni stond de voormalig financieel adviseur in Assen terecht voor omvangrijke oplichting. Hij beloofde de rechtbank zijn leven te beteren. Daar lijkt weinig van terechtgekomen. R. is deze zomer opnieuw opgepakt op verdenking van fraude. Dat gebeurde uitgerekend op de dag dat de rechtbank in Assen hem veroordeelde tot drie jaar gevangenisstraf voor oplichting van zeker negentien particulieren uit vooral Zuidoost-Drenthe.

Als financieel adviseur heeft hij volgens de rechtbank bijna 600.000 euro verduisterd van klanten, vrienden en kennissen uit zijn voormalige woonplaats Nieuw-Amsterdam en omgeving. R. wist bij veel mensen grote geldbedragen los te peuteren. Dat zou hij investeren in een bedrijf of in een gunstig spaardepot zetten, maar het geld verdween volgens de rechtbank jarenlang in zijn eigen zak.

Spil
De ex-financieel adviseur ontkende bij de rechtbank in Almelo dat hij de spil was in het fraudeweb. Hij zou zijn benaderd door twee andere mannen voor zijn financiële expertise. De officier van justitie stelt dat de rol van R. groter is dan hij doet voorkomen. Wel is duidelijk dat hij niet alleen heeft gehandeld. De andere verdachten komen volgens de officier van justitie nog aan de beurt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu