Voormalig onderkomen Blanko tegen de vlakte

Jongerencentrum Blanko. FOTO ARCHIEF DVHN

Het voormalige onderkomen van jongerenvereniging Blanko in het Emmer centrum gaat tegen de vlakte.

Het voormalige onderkomen van jongerenvereniging Blanko in het Emmer centrum gaat tegen de vlakte.

Formeel besluit
Sinds Blanko vorig jaar haar activiteiten staakte, wordt het pand op de hoek Van Schaikweg/Hondsrugweg niet meer gebruikt. De gemeente, die eigenaar is van het gebouw, koerst niet op hergebruik. Wanneer de sloop begint, is nog onduidelijk. Het college van burgemeester en wethouders moet het formele besluit tot sloop nog nemen en daarvoor ook een budget beschikbaar stellen. ,,Zodra hierover duidelijkheid is, kunnen we beginnen met de voorbereidingen'', aldus woordvoerder Alieke Wijnholds. Op het dak van het pand liggen platen met asbest.

Het gebouw dateert uit 1979. In de beginjaren droeg het de naam Tin Pan Alley, naar de roemruchte koffiebar die eerder aan de Kerkhoflaan was gevestigd. Daarna kreeg het de naam Amalgama en vervolgens Blanko. Het bestuur van jongerenvereniging Blanko gebruikte het gebouw vooral om er popconcerten in te houden.

Problemen
Toen er in de buurt woningen en appartementen werden gebouwd, ontstonden er problemen. Buurtbewoners klaagden over geluidsoverlast en stelden dat hen voor aankoop van de woning was voorgespiegeld dat Blanko zou verkassen. De gemeente keek naar alternatieve locaties, maar tot een verhuizing van Blanko kwam het niet. Het pand werd extra geïsoleerd, maar ook dit loste de problemen niet op. Het bestuur van Blanko kreeg op zijn beurt van de gemeente het verwijt dat het intern de zaken niet goed voor elkaar had.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu