Voormalige 18e eeuwse synagoge uitgeroepen tot 'Monument van het jaar' in Coevorden

De voormalige 18e eeuwse synagoge in de Kerkstraat in Coevorden is door Historische Vereniging Stadt en Heerlickheijdt Covorden uitgeroepen tot Monument van het Jaar.

Voorzitter Jerry Stoker reikt de oorkonde uit.

Voorzitter Jerry Stoker reikt de oorkonde uit. Foto: Herman Woltersom

Voorzitter Jerry Stoker reikte de bijbehorende oorkonde en plaquette donderdagmiddag uit aan Gerard van den Hoven en Dirkje Mulder-Boers van Stichting Synagoge Coevorden.

Zowel de voormalige synagoge als het bijbehorende rabbihuis aan de Kerkstraat 36 is sinds vier jaar in gebruik als museum en verhalencentrum.

Historie van de Coevorder synagoge

De synagoge aan het eind van de Kerkstraat heeft een rijke historie. De drost van Drenthe gaf in 1768 toestemming om in een woonhuis een synagoge te stichten. Rond 1839 werd het initiatief genomen om tot een groter gebedshuis te komen.

De twee naast de oude synagoge gelegen woonhuizen werden samengetrokken en verbouwd tot de nieuwe Jodenkerk, zoals de synagoge in de gemeentelijke papieren staat omschreven. Op de plaats van de oude synagoge werd een woning voor de voorganger, de rebbe gesticht. De panden werden in 1976 gerestaureerd en in gebruik genomen door de muziekschool, het latere CQ Centrum voor de Kunsten

Na een volgende verbouwing werd door Stichting Synagoge Coevorden op 4 oktober 2017 in de panden een museum en centrum ingericht waar het verhaal over het joodse leven in Drenthe en omgeving te horen, te zien en te beleven is. De opening werd verricht door opperrabbijn Binyomin Jacobs.

Jaarlijkse verkiezing

Jarenlang werd het Monument van het Jaar uitgereikt door Vereniging Vestingstad Coevorden. Toen die in 2014 niet meer levensvatbaar bleek, nam de historische vereniging de verkiezing over. Vorig jaar kon dat vanwege corona niet doorgaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu