Voormalige camping Schelfhorst bij Paterswolde krijgt tien dure woningen in natuur

De weilanden die plaats moeten maken voor de natuur. Foto DvhN

Op de voormalige camping Schelfhorst bij Paterswolde mogen tien zogenaamde schuurwoningen komen. Dit besliste de Raad van State woensdag.

Omwonenden hebben zich met hand en tand verzet tegen het bestemmingsplan voor de voormalige camping. Die heeft vijftien jaar lang braak gelegen waardoor het een natuurgebied is geworden.

Teruggegeven aan de natuur

Na het afblazen van het plan voor de bouw van 75 recreatiewoningen zou de camping aan de natuur worden teruggegeven, zei een teleurgestelde inwoonster van Paterswolde die er dichtbij woont. Vorig jaar maakte Tynaarlo het plan voor tien schuurwoningen in een natuurlijke 'setting'.

De Raad van State stuurde dit bestemmingsplan in maart terug naar de gemeente Tynaarlo. Er lag onvoldoende vast dat de openbare ruimte en de ruimte rond de schuurwoningen een natuurlijke uitstraling zou krijgen.

Voorschriften

Woensdag in een einduitspraak voegde de Raad van State een paar voorschriften aan het plan toe waar de gemeente en de toekomstige kopers zich aan moeten houden. Zo ligt vast dat binnen een jaar na ingebruikname van de eerste woning de natuurbestemming van de openbare ruimte moet zijn gerealiseerd. Wel mag er een bouwstraat blijven tot alle tien woningen zijn opgeleverd.

Schuurwoningen zijn langgerekte woningen die volgens de bedenkers van het concept sterk aan boerderijen doen denken. De voormalige camping Schelfhorst is 6,5 hectare groot. Het worden woningen van 300 vierkante meter en negen meter hoog.

Schelfhorst was tot 2000 een camping met 260 kampeerders. Nadat de campinghouder ermee was opgehouden werd het terrein verkocht aan een projectontwikkelaar. Die mocht er van de gemeente in totaal 75 recreatiewoningen op zetten. Dit plan werd nooit uitgevoerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu