Voormalige doe-het-zelfwinkel Exloo omgetoverd tot fietstransferium en camperwalhalla

Het oude Hubo-pand wordt het decor voor het tweede fietstransferium van Drenthe. Foto: NDC Mediagroep

Camperplaatsen, een fietstransferium, een doe-het-zelfzaak, een koffiehoek en vertrekpunt voor Eko Tours (excursies met elektrische terreinauto’s). Met deze indrukwekkende lijst aan initiatieven wordt de leegstaande Hubowinkel aan de Valtherweg in Exloo nieuw leven ingeblazen.

Een groepje lokale ondernemers opent volgende maand onder de noemer Eko-Punt deze nieuwe toeristische hotspot.

De voormalige bouwmarkt staat sinds november vorig jaar leeg nadat de toenmalige exploitant het voor gezien hield. De zaak kwam in de verkoop, reden voor Ruud Haak van Eko Tours om te kijken of het niets iets voor hem was. Eko Tours heeft al drie jaar lang vakantiepark De Hunzebergen als uitvalsbasis. ,,Maar we willen onze activiteiten uitbreiden met onder meer een verkooppunt en daar hebben we meer ruimte voor nodig dan het park ons kan bieden.”

Camperplaatsen

,,Ik had al vrij snel mijn oog laten vallen op de Hubo, maar dat bleek het al verkocht te zijn aan twee ondernemers in Exloo, Jaap Panjer en Jan van Breden. Ik ben vervolgens met hun om tafel gaan zitten en het bleek al vrij snel dat onze plannen prima te combineren waren.” De nieuwe eigenaren zijn onder meer van plan om achter het pand rond de 15 camperplaatsen te gaan aanleggen. ,,De gemeente is hier enthousiast over, maar het vergt nog wel een aanpassing van het bestemmingsplan. De locatie leent zich er goed voor. Bovendien kun je momenteel alleen terecht achter het gemeentehuis, niet de meest aantrekkelijke locatie. Dit zou een hele mooie oplossing zijn.”

Panjer en Van Breden gingen daarnaast op zoek naar meer lokale ondernemers die willen aanhaken. Die werden gevonden in Marco Oostland, die er een doe-het-zelfzaak gaat runnen, terwijl Egberts Fietsen uit Borger een dependance begint.

Fietstransferium

De fiets staat centraal in de plannen, gezien het initiatief voor een fietstransferium op deze locatie. Het zal de tweede van Drenthe worden, de eerste opende afgelopen zomer de deuren in Frederiksoord. Naast parkeerruimte, reparatie- en oplaadmogelijkheden voor fietsen, zijn hier straks ook routes en kaarten verkrijgbaar. De dorstige of hongerige fietser kan zich te goed doen aan een lekker kopje koffie met heuse Drentse koek of iets anders lekkers in een aanwezig koffiehoekje.

,,Het Fietstransferium wordt hét startpunt zijn voor iedereen die wil gaan fietsen vanuit Exloo. Je kunt alle kanten op: naar het bos, de heide, het veen of juist mooie dorpjes bekijken.” Het idee is om zowel toerist als inwoner nog meer te kunnen bieden, aldus Haak.

De verbouwingen zijn inmiddels begonnen en binnenkort gaan de eerste activiteiten van start met de excursies van Eko-Tours. De bouwmarkt en fietstransferium gaan later dit jaar open.

Nieuws

Meest gelezen

menu