Voorzieningenrechter beslist volgende week over gaswinning bij Eesveen

In Westerveld en Steenwijkerland zijn mensen bang voor bodemdaling en aardbevingen door de gaswinning. FOTO ARCHIEF DVHN

Over een week wordt bekend of Vermilion langere tijd geen gas mag winnen in Eesveen. De Raad van State beslist dan of ze een voorlopige voorziening treft voor deze productielocatie.

Het verzoek om een voorlopige voorziening werd ingediend door de gemeenten Westerveld en Steenwijkerland en een aantal omwonenden. Zij hebben eerder beroep aangetekend tegen de uitbreiding van de gaswinning bij Eesveen.

Er moet een goede nulmeting komen

Het Canadese Vermilion heeft toestemming gekregen van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Volgens gemeenten en omwonenden echter zijn er ‘nog te veel onduidelijkheden’. Zo willen ze dat, vóór er meer gas boven de grond komt, er eerst een duidelijke schadeafhandeling op papier staat. Ook dient de informatie aan de bevolking te worden verbeterd en moet er volgens hen een goede nulmeting komen. Deze nulmeting moet duidelijk maken hoe woningen er op dit moment precies bij staan.

De voorzieningenrechter in Den Haag boog zich woensdagmiddag over het Drents/Overijsselse verzoek. Vermilion betoogde onder meer dat het bedrijf binnen een jaar na de start van de gaswinning een nulmeting zal laten verrichten. Dat staat ook in het winningsplan voor de locatie. De Canadese producent beweert dat de door bewoners gevreesde bodemdaling en aardbevingen zich bij kleine gasvelden als deze niet of in zeer geringe mate voordoen. Volgens het bedrijf hoeven bewoners, mocht zich toch schade voordoen, zich geen zorgen te maken over de afhandeling daarvan.

Na maand nog geen bewijs van ontvangst

Hierop werd vanuit de zaal een voorbeeld genoemd van een inwoner van Vledderveen die bij Vermilion schade heeft geclaimd in verband met gaswinning door het bedrijf bij Wapse, iets verderop. Na meer dan een maand zou de producent nog niet eens een bewijs van ontvangst hebben verstuurd.

Eesveen hoort bij Steenwijkerland, maar het tweede gasveld dat Vermilion wil aanboren strekt zich uit tot onder Wapserveen in de gemeente Westerveld. Honderden betrokkenen, waaronder dus de gemeenten Westerveld en Steenwijkerland, hebben bezwaar gemaakt tegen de uitbreiding van de gaswinning bij Eesveen. Toch besloot Wiebes ermee in te stemmen. De minister gaf Vermilion eerder ook al toestemming om bij Wapse de lopende gasproductie te verdrievoudigen. Op dit moment komt er overigens helemaal geen gas boven de grond in Eesveen; de productie uit de eerste put ligt stil.

Volgende week woensdag doet de voorzieningenrechter uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu