Voorzitter raad van toezicht Vanboeijen weigert aftreden

Janny Vlietstra. Foto: Archief DvhN

Voorzitter Janny Vlietstra van de raad van toezicht van zorginstelling Vanboeijen in Assen is absoluut niet van plan om af te treden. Dat heeft zij zaterdagmorgen aan Dagblad van het Noorden laten weten.

De medezeggenschapsraad (mr) van Vanboeijen eiste in een vrijdagavond verstuurde verklaring dat voorzitter Vlietstra van de raad van toezicht direct opstapt. ,,Ik heb die verklaring vrijdagavond laat gelezen. Daarover heb ik drie dingen te zeggen. Ten eerste herken in mij totaal niet in het geschetste beeld. Ten tweede vind ik dat hierin alle fatsoensnormen worden overgeschreden.”

Als laatste zegt Vlietstra dat zij aanblijft als voorzitter van de raad van toezicht. ,,Dat doe ik, omdat Vanboeijen nu eenmaal een toezichthouder moet hebben.” Voor de medezeggenschapsraad (mr) is de positie van Vlietstra onhoudbaar. Het is volstrekt onacceptabel dat zij blijft zitten”, zegt mr-voorzitter Arna van der Wal.

Volgens Van der Wal heeft Vlietstra vanaf haar aantreden in januari alles toegedekt met betrekking tot het functioneren van de raad van toezicht (rvt). ,,Zij heeft de rol van de medezeggenschapsraad niet serieus genomen en ons meerdere malen fors onder druk gezet. Mevrouw Vlietstra heeft zeer onzorgvuldig gehandeld door op de stoel van de raad van bestuur te gaan zitten.”

De Drentse zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking kampt met een ernstige bestuurlijke crisis. Gistermorgen werd bekend dat een groot deel van de raad van toezicht terug zal treden vanwege de problemen. Vlietstra wilde aanblijven en nieuwe toezichthouders zoeken, maar dat wil de mr beslist niet. Zij eisen dat Vlietstra maandag voor 9 uur in een schrifteljke verklaring haar aftreden bekendgemaakt. Zaterdagmorgen was Vlietstra, oud-PvdA-senator en oud-gedeputeerde van Drenthe, dat nog absuluut niet van plan.

Een reactie van mr-voorzitter Arna van der Wal op de verklaring van Vlietstra wordt in de loop van vandaag verwacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu