Voorzitter Zuidlaarder ondernemersvereniging: Bloeiend winkelhart van Zuidlaren niet te vergelijken met sombere staat van binnenstad Assen

Het winkelhart van Zuidlaren bloeit volop en valt niet te vergelijken met de sombere staat waarin de binnenstad van Assen zich bevindt.

De Stationsweg in Zuidlaren.

De Stationsweg in Zuidlaren. Foto DvhN

Dit betoogde voorzitter René Kuipers van de Zuidlaarder ondernemersvereniging VOZ dinsdagavond in de gemeenteraad van Tynaarlo. Kuipers vreest dat de gemeente veel te hard van stapel loopt met het compacter maken van het winkelhart van Zuidlaren, terwijl er nauwelijks leegstand is in het dorp.

Kuipers kreeg tegengas van fractievoorzitter Klaas Kuipers van GroenLinks. Die wijst op de snelle groei van webshops en stelt dat de afstanden in Zuidlaren te groot zijn. Hij vindt dat de Zuidlaarder ondernemers zich meer rekenschap van toekomstige ontwikkelingen moeten geven.

Veranderingen

De gemeente overlegt met ondernemers en inwoners over veranderingen van de dorpskern. Onderdeel daarvan is het aanwijzen van een kernwinkelgebied langs de Stationsweg. Er is onduidelijkheid over de vraag waar dit begint: bij de Zuiderstraat of bij de Telefoonstraat? De ondernemers vrezen dat de gemeente het gebied verder probeert in te korten door de grens bij de Telefoonstraat te leggen. Dit zou in strijd zijn met eerdere afspraken.

Volgens verantwoordelijk wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) is er geen sprake van dat de gemeente het kernwinkelgebied verder inkort. Hij stelt dat de gemeente winkeliers niet kan verplichten naar het kernwinkelgebied te verhuizen. Wel werkt hij aan een stimuleringsregeling.

„We praten over een operatie die zeker tien, vijftien jaar in beslag neemt”, aldus Kraaijenbrink.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu