Voorzitter vv Buinen: ‘Het was voetballen met een brok in de keel’

Een behoorlijk beladen wedstrijd, zo mocht je de klassieke derby tussen vv Buinen en vv Buinerveen die zondagmiddag werd gespeeld heus noemen.

De spelers van vv Buinen komen het veld op in speciale shirts met daarop de namen van de twee om het leven gekomen spelers.

De spelers van vv Buinen komen het veld op in speciale shirts met daarop de namen van de twee om het leven gekomen spelers.

Bijna precies een jaar geleden, op donderdag 12 september, verloren twee spelers van Buinen hun leven bij een auto-ongeluk in Stadskanaal. Vergeten zijn ze echter allerminst, in een wedstrijd waarbij het meerdere malen ook een gevecht tegen de tranen was. ,,Veel spelers stonden met een brok in de keel in het veld”, vertelt voorzitter Rudy Pepping.

Donderdag 12 september 2019 zal altijd een pikzwarte pagina voor vv Buinen blijven. In die noodlottige nacht verongelukten de voetballers Mart Hoving (23) uit Borger en Durk Vos (23) uit Buinen. De twee jongens zaten met twee ploeggenoten in een auto die op de terugweg was van een bekerduel. Onderweg botste het voertuig tegen een boom. De twee ploeggenoten van Hoving en Vos die in de auto zaten raakten zwaar gewond.

Steunbetuigingen

Het dorp dompelt zich in een diepe rouw als de identiteit van de slachtoffers bekend raakt. Hartverwarmend zijn de vele steunbetuigingen die de club vanuit het dorp en andere verenigingen ontvangt. SV Borger speelt een wedstrijd met shirts met daarop de tekst: ‘VV Buinen, blijf sterk. Wij zijn met jullie’. Op 22 september volgde een eerbetoon tijdens het duel van vv Buinen tegen Roswinkel met spandoeken, rook en een minuut stilte.

Afgelopen zondag werd opnieuw een indrukwekkend, maar iets soberder opgezette hommage gebracht. Bijzonder was dat de wedstrijd precies een jaar na het ongeval werd gespeeld. Een opvallend toeval, waar Pepping ook geen verklaring voor heeft, het moest zo zijn.

Speciale shirts

Pepping: ,,Van tevoren hebben we aan de spelersgroep gevraagd wat zij gepast zou vinden. Een minuut stilte, uiteraard. De spelers kwamen met speciale shirts het veld op met daarop teksten zoals ‘Samen sterk’ en ‘Martin en Durk’. Dat hebben ze helemaal zelf georganiseerd: een prachtig gebaar.”

Dat de wedstrijd anders aanvoelde dan anders, mag vanzelfsprekend heten. ,,Hier en daar zag je een traan opwellen in de ooghoeken van spelers en publiek.” Wat ook bijdroeg aan de emotie die toch al over de wedstrijd hing, was de enorme opkomst. ,,Normaal zitten we tussen de 150 en 200 man, maar zondag was het bijna het dubbele. Veel kameraden van de beide jongens, natuurlijk. En ook veel mensen uit Borger.”

Emotie

Vele supporters hadden net als vorig jaar weer speciale spandoeken gemaakt met teksten zoals Mart en Durk, Altijd Bij Jullie. Pepping hield een korte toespraak waarin hij vooral zijn waardering uitsprak voor alle support. ,,Lars en Thomas (de twee spelers die zwaargewond raakten tijdens het ongeval, red.) waren ook aanwezig, ondanks het feit dat ze nog redelijk in de lappenmand zitten.”

Dat al deze steun de spelers raakte, was duidelijk te merken aan het spel van Buinen, zegt Pepping. ,,Vooral tijdens de eerste helft hadden de spelers het er moeilijk mee.” Tijdens de tweede helft wist de Buiner club de winst definitief naar zich toe te trekken met een 4-1 overwinning.

Louterend

Terugblikkend beschouwt Pepping de wedstrijd als een louterende ervaring voor club, spelers en supporters. ,,Vergeten doen we die jongens natuurlijk nooit. Maar ik heb het gevoel dat we na zondag wel een hoofdstuk hebben kunnen afsluiten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu