Vraag-maar-raak loket voor ondernemers kan vier jaar vooruit met 3,5 miljoen euro subsidie

Het programma Ik ben Drents Ondernemer presenteert zichzelf op de Bedrijven Contactdagen in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Drentse ondernemers weten zich de komende vier jaar weer verzekerd van alle mogelijke steun en antwoorden op vragen. Gedeputeerde Staten willen het vraag-maar-raak loket ‘Ik ben Drents ondernemer’ steunen met bijna 3,5 miljoen euro.

Ik wil exporteren naar Engeland, hoe pak ik dat aan? In welke juridische vorm kan ik mijn startende onderneming het beste gieten? Hoe houd ik mijn zaak in de coronacrisis op de been? Het zijn zomaar wat vragen die Drentse ondernemers kunnen stellen bij het programma ‘Ik ben Drents ondernemer’.

Grote behoefte

Volgens gedeputeerde Henk Brink (VVD) voorziet dit in een grote behoefte. Hij wil het dan ook de komende vier jaar voortzetten. Voorwaarde is wel dat Provinciale Staten akkoord gaan, die beslissen op 11 november.

Het geld gaat onder meer zitten in coaching van ondernemers, adviezen die juristen en andere deskundigen opstellen en het organiseren van seminars en webinars.

Brink kan niet precies zeggen hoeveel banen of bedrijven het programma oplevert, wel dat de ondernemers de informatie en ondersteuning erg waarderen. Het loket is gevestigd op het provinciehuis en is digitaal en telefonisch bereikbaar. Er werken echter veel externe deskundigen aan mee, alsmede studenten en docenten van NHL Stenden en het Drenthe College. „Zo kan een student voor je uitzoeken of er in Engeland een markt is voor je producten, in welk gebied je dan moet zijn en hoe je dat het beste kunt aanpakken”, noemt Brink als voorbeeld.

Ondersteuning voor starters

Onderdeel van het project is ook de Ondernemersfabriek, waar starters ondersteuning en begeleiding krijgen bij de opbouw van hun bedrijf. Volgens Brink hebben daar al 250 jonge ondernemers aan meegedaan, ze waarderen de ondersteuning met een 7,8.

Het Drentse bedrijfsleven bestaat voor 99 procent uit midden- en kleinbedrijf. „Verder is onze provincie vrij overzichtelijk en iedereen werkt hier goed samen, dat maakt dat we relatief gemakkelijk een netwerk konden opbouwen om ondernemers goed te ondersteunen.”

De coronacrisis heeft het ondernemers er niet gemakkelijker op gemaakt. Dat heeft het bestaansrecht van het ondernemersloket eens te meer bewezen, vindt Brink. „We lopen landelijk voorop met ons MKB-beleid en we hebben hiervoor ook een bijdrage van vier ton van het Rijk gekregen. Alle reden om dit onverminderd voort te zetten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu