Dit is de 23-jarige vrachtwagenchauffeur die heldendaad verrichtte bij ongeluk op snelweg: ‘Ik dacht: dit is de oplossing’

Het ging in een fractie van een seconde. Vrachtwagenchauffeur Jorrit Hansma (23) van Giesing en Zn Transport uit Sint Annaparochie bedacht zich maandagochtend geen moment toen hij voor zijn neus een ongeluk zag gebeuren. Hij parkeerde zijn vrachtwagen dwars op de snelweg om erger leed te voorkomen. En daarvoor krijgt hij veel lof.

Jorrit Hansma (23) zette zijn vrachtwagen voor een ongeluk op de snelweg: 'Ik dacht: dit is de oplossing’

Jorrit Hansma (23) zette zijn vrachtwagen voor een ongeluk op de snelweg: 'Ik dacht: dit is de oplossing’

Jorrit reed vanmorgen over de A32 bij Steenwijk in de richting van Friesland toen het ongeluk voor hem gebeurde. ,,Ik werd ingehaald door een busje dat met een enorme snelheid reed. Ik weet niet wat hij aan het doen was, maar hij ging steeds verder naar rechts totdat hij tegen de vrachtwagen die voor mij reed knalde.”

Na het ongeluk ontstond een enorme ravage op de snelweg. De weg lag vol met plastic en er kwam veel rook uit het busje. ,,Ik wist eerst even niet wat ik moest doen, maar toen heb ik mijn vrachtwagen dwars over de snelweg geparkeerd. Ik dacht: dan kan er geen ander verkeer meer opknallen.”

‘Een vrachtwagen zien mensen wel’

Politieagent Hilda van der Walle sprak op social media vol lof over de actie van Jorrit en noemde hem een ‘held op de weg’. ,,Dat is een hele eer”, vindt de chauffeur. ,,Ik dacht gewoon: dit is de oplossing. Een vrachtwagen zien mensen wel staan.”

Het is de eerste keer dat de chauffeur, die nu zo’n vijf jaar zijn rijbewijs heeft, zoiets meemaakt. ,,Maar als het nog een keer gebeurt, zal ik het zeker weer doen. Als je erger kunt voorkomen, moet je dat altijd doen”, besluit de nuchtere Fries.

‘De juiste keuzes gemaakt’

Baas Dirk Giesing, eigenaar van Giesing en Zn Transport is in ieder geval trots op zijn werknemer. ,,Hij moest snel schakelen en heeft de juiste keuzes gemaakt. Het is heel goed wat hij heeft gedaan. Hij heeft de alarmdiensten gebeld, zichzelf in veiligheid gebracht en de andere chauffeur geholpen. Hij deed precies wat hij moest doen.”

Schade

Het ongeluk liep uiteindelijk relatief goed af; de bestuurder van het bedrijfsbusje werd nagekeken door ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Het verkeer richting Friesland werd tijdelijk omgeleid via de vluchtstrook.

Het busje is door een bergingsbedrijf weggesleept. De vrachtwagen had amper schade en de chauffeur kon zelf verder rijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu