Vrees in Aa en Hunze voor windmolenscenario rond mogelijke verdubbeling N34: burger wordt niet of te laat gehoord

De samenleving en de gemeente Aa en Hunze hebben nooit de gelegenheid gekregen om antwoord te kunnen geven op de vraag: het verdubbelen van de N34, willen we dat wel?

Onderzoek naar verdubbeling N34

Onderzoek naar verdubbeling N34

Dat zei PvdA-raadslid Henk Santes donderdagavond tijdens de raadsvergadering waar de brief werd besproken die namens Aa en Hunze richting de provincie Drenthe wordt verstuurd over de eventuele verdubbeling van de N34.

Amper inspraak

Santes vreest eenzelfde scenario als is gebeurd rond het plaatsen van de windmolens. Veel inwoners vinden dat ze plotsklaps werden geconfronteerd met windmolens en dat er amper inspraak mogelijk was. ,,We praten al over stap 2 rond de gedeeltelijke verdubbeling. Over scenario’s en alternatieven. In alle scenario’s van de provincie Drenthe die er nu liggen wordt de N34 binnen onze gemeentegrenzen wel ergens verdubbeld. Maar willen we die verdubbeling wel?”

De zware woorden van Santes waren niet aan dovemansoren gericht. Vooral het CDA en GroenLinks sloegen er op aan. Ook deze partijen staan niet per direct te trappelen om verdubbeling van de N34. Sterker, GroenLinks ziet de gedeeltelijke verdubbeling volledig niet zitten.

Het CDA ziet de noodzaak ook nog niet. ,,Uit onderzoek komt naar voren dat dit tot 2040 niet nodig is”, zei raadslid Sonja Hilgenga. Ze stipte ook aan dat de inbreng en zorgen van burgers maar summier terug is te vinden in de stukken over de gedeeltelijke verdubbeling van de N34. Wethouder Bas Luinge (VVD) erkende dat omwonenden in het voortraject niet of amper zijn meegenomen. Hij beloofde dit te gaan bespreken met verantwoordelijk gedeputeerde Cees Bijl.

‘Beklag doen bij provincie’

De grootste fractie van de gemeenteraad van Aa en Hunze, Combinatie Gemeentebelangen, gaf aan niet tegen verdubbeling te zijn. Als er maar een paar zaken goed geregeld worden: het geluid mag niet toenemen, het moet landschappelijk goed worden ingepast en het moet er veiliger van worden. De zorgen die meerdere omwonenden en dorpsbelangen hebben geuit, zijn bekend bij Gemeentebelangen, zei raadslid Rabbe Vedder. ,,Wij delen die zorgen, maar wij hebben gezegd: het is het meest effectief om beklag te doen bij de provincie en niet bij ons.”

Roelof Oosterlaan uit Anloo stuurde namens projectgroep N34 Noord en dorpsbelangen Anloo een brief aan de raad. Ook hij hield de raad voor dat het helemaal niet verstandig is om de N34 nu te verdubbelen. Oosterlaan bevestigde dat hij en zijn achterban amper gehoord worden. Opmerkingen en reacties die zijn gegeven in de klankbordgroepbijeenkomsten zouden amper terug zijn gekomen in de conclusies van de NRD. Daarmee bevestigde hij de diepe zorgen van onder meer de PvdA.

Het aanpakken van verkeersplein Gieten is overigens geen enkel issue. Alle partijen zijn er voor om deze drukke rotonde aan te pakken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu