Vrees voor terreur schrikt Moldavische dansers af

SIVO-festival dit jaar kleiner maar fijner

Een groep folkloristische dansers uit Moldavië ziet vanwege terreurvrees af van deelname aan het SIVO-festival.

Terwijl de eerste deelnemers aan de 32ste editie van het jaarlijkse folklorefeest in Odoorn al bij de gastgezinnen waren ondergebracht, werd impresario Geert Nijhof verrast door de afzegging. Als de Moldavische dansgroep het podium in Odoorn had beklommen, dan was het met knikkende knieën geweest. De schrik zat er bij het Oost-Europese gezelschap na de terreuraanslagen in Frankrijk en Brussel al goed in.

De druppel

De berichten over de scherpe controles die de marechaussee op de aanvoerwegen rond Schiphol uitvoert na een signaal van terreurdreiging waren de druppel die bij het gezelschap uit Moldavië de emmer deed overlopen. Nijhof kon praten als Brugman, de dansers overtuigen dat het in Odoorn veilig is, lukte hem niet.

,,Je kunt wel zeggen dat in Noord-Nederland relatief het minste gevaar is en dat hier nog nooit een terreuraanslag is gepleegd, maar in hun beleving is Nederland maar een speldenknop op de kaart en ligt Odoorn op een steenworp afstand van Amsterdam. Ze vinden West-Europa te onveilig op dit moment.’’

Meer afzeggingen

Het is de eerste keer in de 32-jarige traditie van het folkloristische muziek- en dansfeest in Odoorn dat een groep dansers afzegt uit vrees voor terreur in Nederland. Met de afzegging uit Moldavië komt het aantal buitenlandse groepen dat deelneemt aan het SIVO-festival uit op negen. Dat is minder dan ooit.

Eerder deze week werd bekend dat een groep uit Ghana niet komt, omdat de Nederlandse ambassade geen visa wil verstrekken. Een fikse streep door de rekening van Nijhof omdat de Ghanezen zich grondig hadden voorbereid.

[email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu