Vrijheidsbeeld op de Kop van de Vaart in Assen had al wat voorgangers (fotoserie)

Assen wil met de tentoonstelling The American Dream in het Drents Museum ook zelf dromen waarmaken. Bijvoorbeeld door weer een trekker te worden voor het winkelend publiek.

Daartoe zijn de handen ineen geslagen om de binnenstad een Amerikaanse uitstraling te geven. Pronkstuk wordt de Asser Statue of Liberty. Het Asser Vrijheidsbeeld werd woensdag stukje voor stukje opgebouwd op de Kop van de Vaart. Het beeld wordt zondagmiddag onthuld door de Amerikaan Harcourt Klinefelter, de voormalig persvoorlichter en speechschrijver voor Martin Luther King.

Reputatie

Assen heeft de afgelopen jaren min of meer een traditie gemaakt van het plaatsen een kunstwerk op de Kop van de Vaart. Meestal was dit gekoppeld aan een expositie in het Drents Museum.

Het begon in november 2012 met een gigantisch lichtsculptuur van een draak. De draak was 125 meter lang.  Aanleiding was de expositie over de Gouden Eeuw van China in het Drents Museum.

In december 2012 moest Defensie eraan te pas komen om een 9 meter hoog beeld - 17.000 kilo zwaar - van voormalig Sovjet-leider Lenin op het plateau aan het water te plaatsen. Het beeld moest de aandacht vestigen op de tentoonstelling De Sovjet Mythe.

Een menora, een zevenarmige joodse kandelaar, was in juli 2013 blikvanger voor de tentoonstelling over de Dode Zeerollen in het Drents Museum in Assen.

In maart 2016 vormde een Maya-tempel een knipoog naar de tentoonstelling ‘Maya’s - Heersers van het Regenwoud’ museum. De tempel, 6 meter breed en 5,5 meter hoog was van hout en stevig zodat kinderen erop konden spelen.

Sinterklaas

In 2014 stond er ter opluistering van de sinterklaasintocht een paar reusachtige schoenen op het prominente plekje in de Drentse hoofstad.

De grote droom van binnenstadsmanager Ronald Obbes is een grote gouden Bartje, gekoppeld aan het Gouden Bartje Gala. Het gala moet volgens Obbes in alle Drentse steden komen om vrijwilligers in het zonnetje te zetten en Bartje als Drents product uit te dragen. ,,Bartje kan dan van gemeente naar gemeente.’’

Maar nu dus eerst Lady Liberty . Wel met knipoog naar Bartje: ze heeft een blik bruine bonen in haar hand...

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu