Vrijwilliger Wilhelmina Ziekenhuis houdt roker uit zicht

Om rokers bij de ingang weg te houden, is het Wilhelmina Ziekenhuis Assen van plan vrijwilligers in te zetten.

“U bent in staat om mensen tactvol aan te spreken op hun rookgedrag. U laat zich niet snel intimideren en staat sterk in uw schoenen.” Dat zijn de eerste twee voorwaarden in de vrijwilligersvacature van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Roken op de verkeerde plek is ongewenst, en dat zullen rokers te horen krijgen.

“Net als andere ziekenhuizen hebben we patiënten en medewerkers die het niet kunnen verhelpen te roken. Dat kunnen we natuurlijk niet verbieden. Maar we proberen wel de rookvrije omgeving zo goed mogelijk in te richten”, legt Pier Wijnja, secretaris van de raad van bestuur uit. “Maar er wordt nog steeds geklaagd, bijvoorbeeld over personeel dat rookt of patiënten die langs de rokers moeten lopen. Daarom willen we een actiever rookbeleid voeren.”

Onderdeel daarvan is de ‘vrijwilliger buitenterrein’. Oftewel, vrijwilligers die rokers weg moeten sturen. “Ze moeten mensen erop aanspreken als ze roken buiten de zones en geven aan waar rokers dat wel kunnen doen”, zegt Wijnja. Hij benadrukt: “Dat aanspreken moet op een gastvrije manier. We hebben geen dwangmaatregelen, we zijn aangewezen op de medewerking van mensen. In 80 tot 90 procent geeft men er gewoon gehoor aan.”

Bij de overgebleven tien of twintig procent is het een kwestie van rustig blijven, aldus Wijnja. “We verwachten geen Sem Schilt-achtige persoon die mensen hardhandig meeneemt als ze niet willen. Maar dat mensen soms niet meewerken, daar moet je tegen kunnen.”

Het is overigens niet aan de vrijwilliger om te beginnen over de negatieve effecten van roken. Dat is aan personeel van het ziekenhuis zelf, al zijn zij soms zelf onderdeel van het probleem. “Het probleem is niet echt groot, maar we krijgen wel klachten en als zorginstelling moet je het goede voorbeeld geven.” De rookzones voor het personeel zijn dan ook aan de achterkant van het ziekenhuis, uit zicht van bezoekers.

Nieuws

menu