Vroeg uit de veren voor de ganzen van het Bargerveen

Ganzen maken zich los van de plassen in het Bargerveen. Op de achtergrond Duitse windmolens. FOTO BOUDEWIJN BENTING

Je moet er wat voor over hebben: vroeg je bed uit, een wandeling door de ijzige kou en dat een kilometer of vijf. Maar dan zie je wel een bijzonder facet van de Drentse natuur.

U denkt bij ganzen natuurlijk onmiddellijk aan Coevorden. Misschien zelfs aan die minder ontwikkelde buurvrouw van verderop. Maar de 45 mensen die zaterdagochtend in alle vroegte door het Bargerveen bij Weiteveen richting Duitse grens liepen dachten iets heel anders: wat een fascinerend gezicht.

Je moet er wat voor over hebben, in totaal lopen de deelnemers zo’n vijf kilometer richting de windmolens langs de Duitse grens. Maar als je dan in de schemering bij de grote waterplassen aan komt krijg je er wel wat voor terug: duizenden ganzen die in een enorm pak herrie opstijgen. Gids Henry Schepers (62) omschrijft het als een trein die aan komt denderen.

Volgens een laatste schatting komen ieder najaar meer dan 50.000 ganzen uit het oosten van Europa deze kant op, weet Schepers., ,,Tien, vijftien jaar geleden, bij het begin van het Veenloopcentrum, waren het er zo’n 15.000, maar de laatste keer hebben we nu al 53.000 ganzen geteld.’’

Die komen voornamelijk uit de Baltische staten en Siberië - waar het tegen die tijd te koud wordt - en gaan hier op zoek naar eten. Dat doen ze meestal in de omgeving van water; de Wadden en de Loosdrechtse plassen zijn andere populaire ganzenlocaties in Nederland. Het sterft er in de winter sterft van de kol-, riet- en toendraganzen. Voor alle duidelijkheid: dat zijn heel andere beesten dan de tamme ganzen die ieder jaar Coevorden onveilig maken.

Dat water, legt Schepers uit, gebruiken de ganzen om ‘s nachts op te slapen. ,,Dan zijn ze veilig voor vossen. Zodra het schemerig wordt gaan ze in een straal van zo’n vijftien kilometer op zoek naar eten.’’ Dus je ziet de vogels overdag ook in Emmen en Klazienaveen.

Vier keer per winter organiseert het Veenloopcentrum een ganzenexcursie en ze zijn vrijwel allemaal goed bezet. Geluk bij een ongeluk deze zaterdag was het mooie heldere weer met niet te veel wind. ,,Hier en daar is het water al bevroren en als de kou doorzet gaan deze ganzen verder naar het zuiden. Dus we zijn net op tijd’’, denkt Henry Schepers.

Dan de deelnemers. De ooohs en aaahs zijn niet van de lucht als de ganzen zich losmaken van de grond. De jongste deelnemer is de 11-jarige Veerle Mensen uit Barger-Oosterveld. ,,Ja, mijn moeder moest me wakker maken haha. Maar ik vind het echt een heel leuke tocht. Vooral dat geluid van de vogels als ze opstijgen. En dat we al in het donker begonnen met lopen.’’

Ook Ria Timmerman uit Oranjedorp geniet zichtbaar. Ze is al bijna ervaringsdeskundige, want was hier drie jaar geleden ook. ,,En we doen het vast nog een derde keer. Want het blijft fascinerend, die ganzen die in grote groepen de lucht in gaan. En we hebben ook nog reeën gezien. Alleen jammer dat ik vergat dat ik een verrekijker om mijn nek heb hangen, haha.’’

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu