Vroege aanpak dyslexie op scholen in Noordenveld

Zo’n zes tot acht procent van de leerlingen in de laagste groepen heeft leesproblemen

De scholen in de gemeente Noordenveld vervroegen de aanpak van dyslexie. Daarmee loopt de gemeente vooruit op andere gemeenten in Drenthe.

Nu krijgen leerlingen met dyslexie pas extra aandacht als dat probleem zich zonneklaar heeft aangediend. Gemeente en schoolorganisaties willen daar al in groep twee mee beginnen en zo noodzaak van een echte behandeling te voorkomen. Dyslexie is een verzamelnaam voor kinderen met ernstige problemen met lezen en spellen. Sinds 2015 heeft het rijk de gemeente verantwoordelijk gesteld voor de hulp aan kinderen met die afwijking. In Noordenveld vinden de scholen dat geen goede zaak.

Effectiever

Volgens Jan Timmer van de openbare schoolorganisatie OPO Noordenveld kan dat effectiever en efficiënter als het onderwijs die taak weer zelf ter hand kan nemen, zoals dat voor veel andere vormen van leerproblemen wel bleef gelden. Om dat te bewijzen begint na de schoolvakantie een proef van drie jaar op vier basisscholen. De vier schoolorganisaties en de gemeente hebben afspraken gemaakt met de bedoeling de vroegtijdige aanpak zo snel mogelijk uit te breiden tot alle scholen.

Geld beter besteden

In de praktijk gaat het om de inzet van een orthopedagoog op de scholen en het begeleiden van leerkrachten om leesproblemen sneller te kunnen opmerken. Timmer: „We willen alle leerlingen beter helpen en ook de leerkrachten. Nu moet het wel heel slecht zijn wil je als leerling met dyslexie behandeling krijgen. En als ze die behandeling hebben gehad komen ze terug in eenzelfde situatie. Het is niet dat we het nu niet goed doen, maar we denken dat het beter kan door het geld dat ervoor is beter te besteden.” De gemeente werkt van harte mee, omdat ook die vindt dat aanpak van leesproblemen vooral een zaak van de scholen is.

Zes procent

Volgens Timmer blijven er altijd leerlingen die een behandeling buiten school nodig hebben. maar minder dan de zes procent die daar nu in Noordenveld mee te maken krijgt.

Nieuws

Meest gelezen

menu