Vrouw uit Emmen uit angst langdurig ondergedoken op geheim adres. Ex kan niet verkroppen dat hij de kinderen niet mag zien en valt gezinsvoogd, advocaat en vrienden lastig

Zijn ex-vrouw uit Emmen is al geruime tijd ondergedoken, omdat zij volgens de politie moet vrezen voor haar leven. De verdachte (45) kon het na een relatiebreuk niet verkroppen dat hij van de rechter zijn kinderen niet meer mocht zien. De man zou zijn ex hebben gestalkt, maar ook haar advocaat, vrienden, familie en hulpverleners hebben lastiggevallen of spullen van hen hebben vernield.

Tegen de verdachte is onder meer voor stalking 14 maanden cel geëist. Foto: Shutterstock.

Tegen de verdachte is onder meer voor stalking 14 maanden cel geëist. Foto: Shutterstock.

Hij gooide in Emmen verf over de auto van de advocaat van zijn ex-vrouw, vernielde een ruit van de gezinsvoogd in Oosterhesselen en zou op een oorlogsmonument in Emmen de namen van zijn twee dochters hebben gezet. Ook een onderwijzeres van een van de kinderen meldde zich bij de politie. De verdachte uit Rotterdam zou hoer en haar voornaam op het schoolgebouw hebben geklad. Beide bekladdingen ontkent hij.

Een psycholoog die betrokken was bij het dossier heeft zich teruggetrokken, omdat zij zich ernstig bedreigd voelde door de man. ,,Als ik geen kinderen had gehad, had ik hier nooit gezeten”, verklaarde de man bij de rechtbank in Assen. ,,Mijn kinderen zijn niet veilig.”

Telefoonterreur

De verdachte heeft vorig jaar een ernstige vorm van telefoonterreur gepleegd bij vrienden van zijn ex-vrouw. Tussen 12 maart en 7 april heeft hij ze 3700 keer gebeld. ,,Ik was hevig teleurgesteld in meneer”, zei de verdachte. ,,Hij heeft me niet geholpen met mijn kinderen en dat heb ik hem kwalijk genomen. Ik had het niet moeten doen, want het is een goede man.” Een deel van de feiten ontkent hij. De telefoonterreur geeft hij toe, net als de vernielingen bij de gezinsvoogd in Oosterhesselen en bij de advocaat in Emmen.

De advocaat vermoedt dat hij meerdere malen verf heeft gegooid over haar auto. Zij heeft bewakingscamera’s geplaatst.

Camerabeelden: verf over auto advocaat

Op camerabeelden was te zien dat hij 18 maart van dit jaar verf over haar auto smeet. ,,Ik was kwaad over iets wat zij bij een rechtszaak had gezegd. Waarschijnlijk had de advocaat verkeerde informatie gekregen van mijn ex. Dus achteraf was het onterecht.”

De man is in het verleden meerdere malen veroordeeld voor verboden wapenbezit, ook voor vuurwapens. In zijn woning in Rotterdam zijn door de politie een verboden alarmpistool en illegaal vuurwerk gevonden. ,,Ik wil het niet goed praten. Maar ik zou nooit verder gaan dan het gooien van een steen of verf. Dat is voor mij de grens.”

De verdachte is meerdere malen opgepakt vanwege de verdenkingen in deze strafzaak. Hij heeft enige tijd vastgezeten. De man is sinds half juli onder voorwaarden vrij met een enkelband. Alle acties van de Rotterdammer waren gericht tegen zijn ex. De politie kon op een gegeven moment niet meer in staan voor haar veiligheid. Zij is ondergedoken op een geheim adres en verblijft daar nog steeds.

Treiteren

Volgens de officier van justitie zijn na de relatiebreuk beide kinderen aan de moeder toegewezen. ,,Hij verzet zich daar hevig tegen. Sinds 2017 zijn er allerlei incidenten geweest. Veel is lastig te bewijzen.” Voor vier vernielingen is wel bewijs, zoals voor de bekladding van het oorlogsmonument, vindt de officier. Ook de stalking van de vrienden van zijn ex, in de vorm van telefoonterreur, acht zij bewezen. Dat hij heeft hij ook bekend. Hij wilde het slachtoffer treiteren.”

De man is volgens de officier ook schuldig aan stalking van zijn ex-partner. ,,Het gaat in totaal om zes strafbare feiten. Het zijn ook hele nare feiten. De verdachte had een wapen. De vraag is hoever hij was gegaan als hij niet was opgepakt. Slachtoffers hebben lange tijd in angst geleefd. Zijn ex kon niet meer veilig leven met haar dochters en is ondergedoken.”

Cel geëist en een locatieverbod voor Drenthe van vijf jaar

De officier omschrijft het gedrag van de verdachte als obsessief en hardnekkig. ,,Een man die maar niet los kon laten, zijn zin wilde doordrijven en niet schroomde om hulpverleners lastig te vallen. Hij zegt dat hij het voor zijn kinderen deed. Maar wat voor voorbeeld is hij voor zijn kinderen?” Tegen de verdachte is 14 maanden cel geëist, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en verplichte behandeling. De officier eist ook een contactverbod met drie slachtoffers, onder wie zijn ex, en het verbod om in Drenthe te komen voor een periode van 5 jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu