Vrouw uit Emmer-Compascuum jarenlang gestalkt door medevrijwilliger (39) EHBO in Emmen. Psychisch gestoorde man dacht dat ze een relatie hadden

Een 39-jarige Emmenaar zou speciaal als vrijwilliger bij de EHBO in Emmen zijn gegaan om in de buurt te zijn bij een vrouw uit Emmer-Compascuum op wie hij verliefd was. Toen zij het contact verbrak, stuurde hij haar via allerlei mogelijke sociale media een oneindige stroom berichten.

Vrouw uit Emmer-Compascuum was doodsbang voor stalker.

Vrouw uit Emmer-Compascuum was doodsbang voor stalker. Foto: Jan de Boer

In de rechtbank in Assen bleek dat hij de vrouw ook via geluidsfragmenten zou hebben bedreigd. ‘I ‘m gonna kill you’, stond op een van die geluidsberichten. Het slachtoffer was doodsbang. Zij herkende de stem van de verdachte. De vrouw heeft nachtenlang op de bank geslapen met een scherp voorwerp naast zich vanwege de vele doodsbedreigingen, zei de officier van jusititie.

De vrouw heeft in de zomer van 2019 aangifte van stalking gedaan tegen de Emmenaar. Zij nam ook contact op met de wijkagent in Emmermeer, waar de verdachte toen woonde. Maar de man bleef berichten sturen. De ene keer waren ze agressief van toon en de ander keer zei hij dat hij haar miste.

Tinus Tussengas

De vrouw blokte hem op alle sociale media. Via fakeacounts bleef hij toch contact met haar zoeken. Hij gebruikte valse namen, waaronder Tinus Tussengas.

Het slachtoffer zocht opnieuw contact met de wijkagent. Op 9 juni 2020 wordt een zogeheten stopgesprek met de verdachte gevoerd. Dezelfde avond stuurde hij haar toch weer 68 berichten, verzoekjes om een computerspelletje te doen. Op 28 oktober heeft hij een gedragsaanwijzing gekregen. Daarin stond dat hij geen contact met haar op mocht nemen. De man erkent in de rechtbank dat hij zich daar niet aan heeft gehouden.

Waanstoornis

De vrouw doet eind 2020 weer aangifte. In januari wordt de Emmenaar opgepakt. Na twee weken komt hij vrij met een enkelband. Omdat hij toch weer contact zoekt met het slachtoffer wordt hij weer aangehouden. Voor zijn arrestatie heeft de man in enige tijd een psychiatrische kliniek gezeten. Sinds juni zit hij in een forensisch psychiatrische kliniek.

Volgens deskundigen heeft hij meerdere stoornissen. De man is autistisch en lijdt aan een erotomane waanstoornis. De verdachte verkeert in de waan dat hij een liefdesrelatie had met de vrouw. Zonder behandeling is de kans op herhaling groot. De man geeft toe dat hij heel vaak contact met haar heeft gezocht via sociale media. ,,Ik wilde dat ik dat kon terugdraaien, maar dat is de werkelijkheid. Ik heb zelf ook veel last gehad van mijn eigen gedrag.”

‘Camera’s rond huis hangen’

Namens het slachtoffer is een verklaring voorgelezen. ,,Het ging van kwaad tot erger. Mijn wereldje werd steeds kleiner. Zodra het donker werd durfde ik mijn hond niet meer uit te laten. Rondom mijn huis heb ik nu camera’s hangen. Ik wil dat hij de juiste hulp krijgt.” De officier van justitie acht de langdurige stalking bewezen. ,,Er zaten ook bedreigingen bij. Hij heeft het hele leven van het slachtoffer op de kop gezet.”

De officier eiste 365 dagen gevangenisstraf, waarvan 265 dagen voorwaardelijk, een contactverbod en een verplichte behandeling. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu