Vrouw uit Oosterhesselen moet gestolen urn met as van vader aan moeder teruggeven

Rechtbank Assen.

Een twintigjarige vrouw uit Oosterhesselen moet de urn met de as van haar vader teruggeven aan haar moeder uit Emmen. Ze stond terecht voor mishandeling en verduisteren. Voor het verduisteren is ze veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf.

Dochter zit voor de rechter, moeder één rij naar achter als benadeelde partij. Ze leunen allebei iets naar links op de stoel, spreken met dezelfde verontwaardiging als er iets wordt gezegd dat hen niet zint en delen hetzelfde verdriet: het verlies van vader en echtgenoot.

Toch kunnen ze al geruime tijd niet meer met elkaar door een deur. Sterker, dochter wil niets meer met haar moeder te maken hebben en moeder zegt dat zij oxazepam moet slikken sinds een heftige ruzie in november 2018.

‘Dit hoort niet in een strafzaak thuis’

De politierechter zei het maar eerlijk: ,,Ik vind dit eigenlijk niet in een strafzaak thuishoren.’’ Daarom werd de zaak eerder aangehouden, de vrouwen moesten er met elkaar uitkomen in mediation. De inzet: de urn met de as van vader.

Die had de dochter in 2018 meegenomen uit het huis van haar moeder in Emmen, naar haar zeggen dacht ze dat dit mocht. ,,Ik pakte de urn waar mijn moeder bij was, ze zei er niets van.’’ Nee, ze had het niet gevraagd. ,,Ik vond dat zij zoveel van mijn vader had, dat ik ook wel wat mocht hebben’’, verklaarde ze bij de rechter. Achteraf weigerde ze de urn terug te geven. Ze wilde een hangertje waar wat as van haar vader in zat, weer vullen met nieuwe as.

‘Ik zou nooit iemand het ziekenhuis in slaan’

Moeder zegt dat er nog een incident voor de diefstal aan vooraf ging. Haar dochter zou haar na een ruzie om cola tegen haar hoofd en rug hebben gestompt. Dat was een paar dagen eerder gebeurd dan de verduistering van de urn. Uit een medische verklaring blijkt dat moeder een hersenschudding heeft opgelopen.

Dochter zuchtte terwijl haar moeder verklaarde over de duizeligheid en angst die ze nog dagelijks ervoer. Later zei ze: ,,Mijn moeder heeft zoveel ziektes, waar zijn al die andere ziektes nu gebleven?’’ De mishandeling heeft ze altijd ontkend. ,,Iedereen heeft wel eens ruzie, maar ik zou nooit iemand het ziekenhuis in slaan.’’

De officier vond de mishandeling wel degelijk aan te rekenen, evenals de verduistering en eiste 30 uur werkstraf.

Iedereen in de zaal zag de hersenen van de politierechter kraken. Hij zei het nog maar eens: ,,Ik twijfel erg over deze zaak. Het is zo jammer dat jullie er niet met uit zijn gekomen. Er moet toch een afspraak te maken zijn over het verdelen van de as?”

Hangertje

De mishandeling vond hij niet wettig en overtuigend bewezen. ,,Bij twijfel veroordeel ik u daar dus niet voor. Dat zegt niet dat het niet gebeurd kan zijn.’’ Voor het verduisteren van de urn kreeg de dochter 20 uur voorwaardelijke werkstraf. ,,U moet de urn teruggeven aan uw moeder, want zij heeft voor de crematie en de urn betaald. Toch hoop ik dat moeder bereid is wat as af te staan aan haar dochter, zodat zij wat in haar hangertje kan stoppen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu